Миналата седмица в бирения рай Kanaal се срещаме със симпатичния, усмихнат и брадат сръбски майстор-пивовар Бранимир Мелентийевич. Той е тук, за да представи гордо първата сръбска линия крафт бири Kabinet. Работи съвместно с агентите от Бял Щърк - те вкарват неговите бири в България, а той техните в Сърбия. Носи цяла палитра хмелено-малцови изкушения и сядаме на по чаша изкусно създадено пиво, за да си говорим за любовта между бирата и народите.
Как се запали по крафт бирата?
Цял живот съм обсебен от различните вкусове. Освен това съм и любител-готвач. Обичам да експериментирам с храната. Баща ми също е готвач, така че донякъде е наследствено. Имам богат опит в експерименти с храни и подправки. А преди пет години се прехвърлих от вино на бира, когато открих огромната палитра от вкусове.
Експериментирах вкъщи и преди около три години реших, че мога да разработя концепция. Бях събрал и рецепти, които исках да споделя с хората. А, както и ти каза, Сърбия е още девствена в това отношение, така че не ми беше трудно. Ние сме първите, които правим крафт бира там. Освен това запалихме и интереса към домашното пивоварство. Имаше няколко души, които тестваха различни рецепти в домашни условия, а вече са цяла мрежа. Надяваме се и за в бъдеще да се появят още пивоварни. В началото искахме просто да представим красотата на бирата.
Спомняш ли си първата различна бира, която опита?
Да. Започнах с белгийски бири. Все още си спомням шока, когато за първи път опитах IPA (India Pale Ale) и се сблъсках с целия този вкус и горчивина. Така развих и вкуса си към такива бири - това беше напълно различно от всичко, което съм опитвал преди.
Как реши да се занимаваш с това в Сърбия - не да внасяш бира, ами сам да я вариш?
Обичам бирата. Вкусът има основно значение. А всеки добавя почерка си в това изкуство. Ако ти дам моите рецепти, със сигурност ще добавиш нещо твое и ще направиш съвсем различно пиво. Така че не би ми било достатъчно само да внасям бира. Все едно продавам чужди идеи.
Има ли жажда за такива бири в Сърбия?
Нека го кажем така. Току що навършихме 1 година. Когато започнахме, на пазара имаше около 30 бири. В момента са над 150. Така че определено пазарът се развива. Разбира се, винаги има накъде още, да не говорим, че хората масово вярват в светлите лагери и мислят, че вкусът и ароматът от хмела са изкуствени.
Има ли в Сърбия бар като Kanaal, където да можеш да опиташ различни бири?
Да, и постоянно изникват още. Мисля, че в момента са десетина и има поне пет магазина за бира. Някои са и вносители, така че има и известна конкуренция - кой коя марка ще вземе.
Продавате ли и онлайн?
Ние сме първият онлайн магазин за бира в Сърбия. Имаме и физически магазин, откъдето можеш да си купиш и бира, и съставки, за да си вариш сам.
Къде в Сърбия купуват най-много бира?
Определено в Белград. Но има силен интерес и в Нови Сад, Зренянин, Ниш и Крагуйевац.
Продавате ли и извън Сърбия?
Започнахме да изнасяме първо за Хърватия. Сега вече сме и в България. Планираме скоро да продаваме в Швеция и Русия.
Да поговорим за етикетите на бирите ви.
Когато стартирахме пивоварната, решихме да сме отворени към всеки. Нямаме намерение да предлагаме само силно хмелени бири, защото го намираме за скучно. Ограничаващо е да развиваш само един стил бира. Искаме да предложим различни, които и ние бихме желали да опитаме - това ни е идеята.
Така е и с етикетите. С датската пивоварна Mikkeler е различно - те са доста напред и с бири, и с дизайн, имат си тяхна концепция. Веднага разпознаваш дизайна, разликата е основно в цветовете. При нас пък напротив - всеки етикет е направен от различен художник и няма еднакви. Артистите не се познават помежду си, а ние поискахме от тях да вложат собствените си емоции и усещане за бирата, която сме им дали. Така че зад етикетите не стои концепцията на пивоварната ни, а на художниците.
Разкажи ни малко повече за бирите ви с Mikkeler.
Етикетите на Mikkeler са правени от един дизайнер, Кийт Шор. Етикетите на съвместните ни бири също са негови. Линията на Kabinet и Mikkeler се казва Vista и се продава само в нашия регион. Не можеш да си я купиш от никъде другаде, освен в Сърбия и България. Имаше известно противоречие с етикетите - както виждаш, те са леко провокативни. Вероятно това е представата на Кийт за Балканите - един мъж носи момиче под мишницата си. В Дания решиха, че е твърде сексистко изображение, дори обсъждаха, че момичето изглежда изнасилено и непълнолетно. Трябваше да им обясним, че гледната им точка е напълно погрешна, защото тук го виждаме по друг начин - за нас мъжът спасява момичето. От тук се развиха и етикетите натам. Вторият е на млечния стаут и там виждаш, че дамата е съвсем наред и дори е щастлива. А на третия тя е хванала мъжа и го носи.
А за другите бири само с местни артисти ли работите?
В момента да, но мислим да разширим обхвата.
Кой е любимият ти стил бира?
Не мога да ти отговоря. Зависи от настроението, кое време на деня е, как се чувстваш, какво ядеш, какъв филм гледаш. Наистина зависи много.
Пътувал ли си в чужбина само за да опиташ различни бири?
Да. Над 3 години ми се събират в обиколки по света, за да опитвам различни вкусове. В началото беше заради храната, но после опитах бирата и се насочих натам. Дори и днес, където и да отида, първо се опитвам да намеря някоя местна пивоварна. Все едно да търсиш ресторанти с местна кухня.
Откъде си купувате суровините?
Използваме белгийски малц и хмел от различни държави, които са известни с производството си на тази култура - Нова Зеландия, САЩ, Германия, Великобритания, Чехия. В момента има инициатива да се отглежда хмел в Сърбия.
Мислил ли си да отвориш собствено местенце, където да се предлага добра бира и добра храна?
Имаме нещо подобно предвид и трябва да сме готови към юни. Само че няма аз да готвя храната, а ще имаме гост-готвачи. Нашите бири в комбинация с меню от професионални готвачи - това ще бъде невероятно преживяване.
Какво би посъветвал хората, които вървят по твоите стъпки?
Да бъдат постоянни и да опитват непрекъснато. Не е лесно, но намериш ли хора, които те разбират и ти вярват, нещата ще се наредят.
Допускат ли се грешки по пътя към крафт бирата?
Неминуемо минаваш през много грешки. Но трябва да знаеш какво целиш и да не се отказваш. Трябва да имаш и достатъчно смелост, за да представиш продукта си пред хора - да го опитат, да видиш реакцията им, да си водиш бележки. Провалът е абсолютно нормален и полезен, защото с него се научава много.
Какво следва сега?
Искам да опитам още различни бири, да експериментирам с вкусове, да разширя пазара и да срещна още ентусиасти като хората от Бял Щърк, за да създадем и стигнем до повече бирени фенове. Искам хората да се интересуват и да не ги е страх да опитват различни бири.
Бирите на Kabinet Brewery се внасят от Бял Щърк и ще ги намериш ексклузивно в Kanaal до края на февруари.
Текст Ивайло Александров/ Фотография Славея Йорданова
Коментари