Bansko Jazz Fest 2013

icon
Sofialive.bg

От мажоретки през спагети до суинг динозаври

Сигурно вече си викал „Ос-тав-ка!" на разни концерти в София - например на Rammstein и на Jamiroquai. Сега имаш добър повод викът ти да отекне и в планината. На 8 август започва международният джаз фест в Банско, който от 1998-а насам ни е времеви ориентир, ако планираме августовско море.

Почти цяла седмица и почти денонощно ще слушаме изпълнители от цял свят и от всички направления. Най-грандиозните концерти са всяка вечер от 19:00 на площад „Никола Вапцаров" в центъра на града (да, сигурно сега се сещаш, че Вапцаров е от Банско и даже има чудесна къща музей, която също е на този площад - впрочем и малко Моторни песни с джаз много си върви).

marching_stars2_960
Маршируващи звезди

През 16-тата си година Bansko Jazz Fest ще бъде открит по по-необичаен начин - от духов оркестър с 30 музиканти, подкрепяни от 20 мажоретки. Това е съставът Маршируващи звезди - единственият в България училищен оркестър, организиран по американски модел, което обяснява мажоретките. Звездите ще маршируват по улиците на Банско като подготовка за първия концерт.

gadjo_dilo_1_1400
Gadjo Dilo

А той е на словенеца Урош Петрич - Пери (Uroš Perić - Perry), който се хвали с това, че е „бял джазмен с черен глас". На следващата вечер (9 август) не бихме пропуснали гръцката група Gadjo Dilo, създадена под името Manouchegypsyjazz „с единствена цел да вдъхне нов живот на циганската музика", както и австрийската тромпетистка Микаела Рабич (Michaela Rabitsch) - последната особено ако си фен на Чет Бейкър, защото тя е набедена за неговия женски еквивалент.


ive_mendes_1_600
Иви Мендес

Третият ден (10 август) отново ще докаже, че няма нещо, свързано с джаз у нас, което да не мине без секстета на Мишо Йосифов, а гвоздеят е Иви Мендес (Ive Mendes), чийто прякор пък е „бразилската Шаде".

Български започва и вечерта на 11 август, този път с Мирослава Кацарова, а акцентът са Spaghetti Swing от Италия, които освен музикални са и гастрономически доайени и ще го демонстрират на сцената. А това трябва да се чуе и види.

spaghetti_swing_904_01
Spaghetti Swing (фотография DomenicoTattoli)

Петият ден (12 август) обаче ще е най-практичната част от фестивала, защото тогава музикантите от чикагския колеж Elmhurst ще преподават основи на импровизацията и репетиционни стратегии в читалището, при това безплатно. Ще изнесат и концерт на площада, разбира се, за да е пълен урокът. След него задължителна е португалката Ана Мура (Ana Moura), която ще носи фадо направо от родината му.

ana_moura_960
Ана Мура (фотография Carlos Mateus de Lima)

За последната вечер (13 август) е запазен един от най-известните модерни изпълнители на джаз и суинг - лондончанинът Рей Джелато (Ray Gelato, на снимката най-горе). Преди да дойде в Банско, той е свирил на партита на Пол Макартни, Брайън Адамс, Ричард Брансън, кралица Елизабет... Номиниран е за най-добър джаз изпълнител от BBC, а групата, с която ще свири у нас - The Giants, е най-добрата за камерен джаз на Острова за 2007-а. Освен това се явява и пряка конкуренция на Spaghetti Swing, защото също е изявен кулинар (и даже има издадена готварска книга).

Разбира се, това са само централните събития в програмата. По периферията всеки ден ще има и всевъзможен джаз на камерни сцени, в ресторанти, хотели, курортни комплекси и прочее, както и прожекции на филми за джазмени. Няма да има отърване от джаз дори и докато се придвижваш от един концерт към друг - за целта има специално поръчани улични музиканти. А най-подробния график виж тук.

Текст Димитър Ганев

Отива й да е усмихната в тесни дънки и най-обича, когато е със солена коса