Беглика фест 2012

icon
Sofialive.bg

Както и досега, тумба-лумбата ще е на брега на язовир Голям Беглик - приказното местенце в Западни Родопи, където отново ще се сетиш за смисъла от нощите под звездите, колкото и да го раздаваш градски тип. Сцените са четири и имаш достатъчно голям избор, за да се объркаш в желанията си - джаз и етно ритмите са на Каба сцена, диджей сешъните са на Chill Station, а на Близката и Далечната поляна ще има игри, състезания, уъркшопове и лекции, като импровизациите винаги са на особена почит.

Музикално оформление
Нас ако питаш, за нищо на света не бихме пропуснали откриването на Каба сцена със смолянския самодеен оркестър 101 каба гайди (на 17-и, петък). Сред останалите фаворити на същото място е пионерката на микса между електроника и източноевропейски мотиви (в диапазона от мазурка до кючек) Пени Метъл, чийто коронен номер е да разхвърля съветски плочи из Лондон, дегизирана с руска космата шапка. Заслужават си още унгарците Фокателеп (на 18-ти, събота), които гарнират джаз импровизациите си с френски текстове и балкански и индийски фолклорни моменти, и Бицикъл от Белград (на 19-и, неделя) - те всъщност са литовски емигранти, запалени по старите езически традиции. Изпълненията им включват ритуали с елементи на примитивен театър, а музиката им смесва фолклор с прогресивни жанрове като краутрок и сайкъделик.

rosenquarzexpress_640
Илияна Бешкова

Аларма Пънк Джаз Фест пък гостува с новото си откритие Розенкуарцекспрес (на 17-и, петък) - музикалната авантюра на българката от Мюнхен Илияна Бешкова, която събира шантави музиканти в различни конфигурации. Идва с още трима българи и една мюнхенска видеоартистка, а сред парчетата ще разпознаеш и кавъри на Нова генерация.

dj_workshop_640

За Chill Station сцената организаторите са взели екстремно решение - диджейският пулт ще е кацнал на едно дърво, а оттам ще пускат познати родни имена като Неолитиквокс, Денсинг Ейнджъл (или Мишо от Болкан Сайънтист), Олайджа и Терапист. Обещаващо звучи проектът Болкан Синерджи с вокалите на Янка Рупкина (на 18-и, събота), който събира западното историческо и етно наследство с българската традиция, а аудиовизуалният пърформанс Макростанция (по-късно същия ден) импровизира с музика и цветове, докато ти се завие свят от преливащи се образи.

paraplaner_640

Освен това
Не те ли свърта край музикалните сцени, пробвай летенето с парапланер (в програмата ще го намериш като Луда пеперуда), курсовете по медитация (Ленд арт), народните игри или уъркшоповете по ръкоделие и месене на хляб с квас. За младите родители пък е Форум Бъдеще, където ще те светнат какви са алтернативите за детето ти, ако не искаш да го вкарваш в универсалната кошара на българските възпитателни и образователни практики. Току-виж ти се отворил парашутът и срещнеш майки и бащи, с които да си спретнете детски кооператив и да приключите веднъж завинаги с кампанията около приема в държавна детска градина, който се конкурира по бюрократщина с кандидат-студентската. Не забравяй, че в района е резерват Беглика с вековните си смърчови гори и редки растителни видове, където става да се разходиш по всяко време, ако ти втръсне данданията.


happy_640

Бюро справки
Тръгнеш ли с кола, препоръчваме маршрута покрай Пазарджик, Пещера и Батак или Белово-Велинград, защото пътят между Варвара и Ракитово е затворен. Най-добре паркирай при язовирната стена и вземи до мястото на феста микробусче срещу левче или водно такси за 3 лв., за да избегнеш черния път. Ще има и Бегликбус от София дотам и обратно срещу 25 лв. в двете посоки (подробности за разписанието - тук).

beglika_1024

В цената на билета влиза спането в централната зона за лагеруване, която е на около километър и половина от феста, а специалният семеен къмпинг ще е на малко по-равно място и откъснат от тълпата и шума. Носи си канчета, прибори и всякакви подобни, не подмятай, моля, пластмаси в района, а за наркотиците - просто забрави. Пиенето не е табу, но излиза скъпо, предупреждават отсега организаторите.

Беглика фест 2012 е на 17, 18 и 19 август в района на язовир Голям Беглик,
а билетите вървят между 55 и 100 лв.

Текст Мариана Христова

Мрази телефоните и не сваля часовника си дори под душа