Drive: Живот на скорост

icon
Sofialive.bg

Освен екшън тук надушваме и едно доста плътно усещане за филм ноар, а силните кървави сцени са като в би филм. Лентата е правена по едноименния роман със същото име на щатския писател Джеймс Салис, а адаптацията е на иранския сценарист Хосейн Амини, който прибра Оскар за Крилете на гълъба (1997) по Хенри Джеймс.

Райън Гослинг (Тетрадката) играе холивудски каскадьор, който освен дневно бачкане се счупва и през нощта - разкарва различни банкови обирджии до и от местопрестъплението. При последната акция обаче нещата грозно се омазват и гангстерът Рой Пърлман (Хелбой) вади награда за главата му; следват бесни преследвания, празни пълнители и литри кръв.

Райън Гослинг всъщност е първият, когото продуцентите на филма вкарват в екипа, а после му дават и карт бланш да си намери режисьор. Без да се замисля, той избира датчанина Никълъс Уиндинг Рефн (трилогията Pusher), а сценарият е пренаписан от Амини специално за поддържащата Кери Мълиган, която скача на борда без никакво прослушване. Гослин пък толкова се пали от проекта, че сам прави повечето от каскадите, а на всичкото отгоре разглобява и сглобява колата си по време на снимките - ей така, от чист ентусиазъм.

с една дума
ОБИР. Зад най-големия в историята стои не кой да е, ами Саддам Хюсеин, който отмъква 1 млрд. долара от националната банка на Ирак, ден преди американците да запукат страната през 2003-та.