Заразяване

icon
Sofialive.bg

Екипът на американския режисьор наистина е като миниверсия на енциклопедията „Кой кой е" в съвременното кино. Тук са четирима актьори, отличени с по един Оскар (Кейт Уинслет, Марион Котийар, Мат Деймън, Гуинет Полтроу), и още толкова, номинирани за престижната статуетка (Лорънс Фишбърн, Елиът Гулд, Джон Хоукс и Джуд Лоо). Самият Стивън Содърбърг също има епизодична роля, но само като глас - той е мистериозният любовник на Гуинет Полтроу, с когото тя си гука по телефона в началото на филма.

В Заразяване ни говорят за животински вирус, който тръгва по хората и за няколко дни изпонатръшква целия свят, а жертвите му умират за има-няма денонощие. Действието пък ни разхожда из девет големи града, сред които Хонг Конг (откъдето започва заразата), Чикаго, Женева и Париж.

Идеята на Содърбърг е да покаже една пандемия такава, каквото е - с истерията, безпомощността, изперкалите учени и спекулиращите журналисти. И усилията му не отиват напразно - след премиерата на тазгодишният фест във Венеция експерти от тежки издания като New Scientist го похвалиха за точното представяне на проблема. Може би за това има заслуга и консултантът към лентата - доктор Иън Липкин от Columbia University, който разработил въпросния вирус по оригиналния убиец Nipah virus от епидемията в Малайзия преди десетина години.

с една дума
ВИРУС. Най-ужасяващият е този на испанския грип, който вилнее между 1918 и 1920 година. От него се заразява една трета от човечеството, а жертвите са над 75 милиона.