Аве

icon
Sofialive.bg

То не беше чакане, то не беше чудо - Аве за пръв път се появи на голям екран в Кан миналата година, после му врътнаха една бърза прожекция на Аполония и оттогава обикаля фестивалите. Най-накрая идва и официалната му българска премиера - с него именно започва София Филм Фест 2012, а после тръгва и по кината, така че няма как да го изпуснем.

Аве е пълнометражният дебют на режисьора Константин Божанов, който живее в Щатите, но е завършил Художествената тук, след което лондонския Кралския колеж по изкуствата и документалистика в Ню Йорк. Историята на филма е дълга и широка - първо навива до дупка Ованес Торосян (Източни пиеси, TILT) да се снима в главната, но той му обяснява, че не му се играе любовник. Анджела Недялкова (която също се появи за малко в Пиесите...) пък казва „да", но после напълно се покрива и едвам я намират в някакво кафене.

Камен (Ованес) и Аве (Анжела) се срещат на пътя, докато размахват палци на автомобилите. Той отива за погребението на свой приятел, а тя търси брат си - наркоман, от когото няма ни вест, ни кост. Двамата се прехвърлят от кола на кола и докато той през повечето време си трае, тя непрекъснато раздува фантастични истории, с което леко му лази по нервите. Въобще - истинско роуд мууви, или както ни каза самият Ованес: „Филмът е за това как абсолютно всяка среща те променя, дори и без да го усещаш. Семпла история и по-скоро само случка, но си има своя хумор".

с една дума
СТОПАДЖИЯ. Авторът на Пътеводител на галактическия стопаджия Дъглас Адамс така се мотал със завършването на книгата, че накрая издателите му се обадили с думите: „Просто допиши страницата и ще изпратим куриер". Това е и причината финалът на първата част от поредицата да е толкова внезапен.

Текст Мартин Дончев

Филмът е част от програмата на София Филм Фест 2015.

{{trailer}}

Ресторант с вечно усмихнат персонал