Герхард Рихтер – живопис

icon
Sofialive.bg

Герхард Рихтер е истински мастодонт - един от най-големите немски художници днес, минал през какви ли не стилове и похвати. Започва още през 50-те, като рисува театрални декори, после бяга в Западен Берлин само два месеца преди вдигането на стената и там се увлича по поп арта. Вадил е съвсем реалистични картини, правени по фотографии, работил е върху стъкло (включително 20-метров прозорец на Кьолнската катедрала), негов е дизайнът и на спирка в метрото в Дуизбург. И още нещо - голям фен е на бандата Соник Ют и понеже чувствата им са взаимни, те слагат картина от серията му Свещи за обложка на албума си Daydream Nation, а той им подарява оригинала.

2_800 

Рихтер изключително трудно дава интервюта и от петнайсет години отказва да участва във филмови проекти. Затова тази документалка е чист  подвиг от страна на режисьорката Корина Белц, която първо прави късометражка за работата му върху Кьолнската катедрала през 2007-а. Така сравнително лесно го навива да я пусне в студиото си, където остава почти три години. В началото мисли просто да монтира камера там и да не занимава излишно 80-годишния художник, но той сваля бариерите и дори завързва разговор. „Показвам как действа Герхард Рихтер, как се движи, как слага боя върху платната, но не коментирам творчеството му", обяснява Белц накратко. 


с една дума
КАТЕДРАЛА. Кьолнската катедрала е най-популярната туристическа атракция в Германия и през нея минават средно по 20 000 души дневно. Започната е през 1248-а, завършена е 1880-а и в продължение на четири години (до 1884-та) е била най-високата сграда в света.

Ресторант за бърз сандвич