Парад

icon
Sofialive.bg

Последният в редичката е Сърджан Драгоевич, който дебютира като отличник преди двайсет години с комедията Ние не сме ангели - едно от най-гледаните заглавия в бивша Югославия през 90-те. После смело зарови ръце в темата за войната от 92-ра и извади оттам Хубаво село, хубаво гори - въпреки поетичното име, филмът бръкна отзад и на сърби, и на враговете им, та даже и на тези от Венеция през 1996-а, които не го пуснаха до официалната селекция, защото бил „фашистки". След това го ухажваха от Холивуд, ама не му върза, а през 2005-а беше тук като шеф на журито на София Филм Фест.

Парад също се очертава като шампион - взе три награди от тазгодишното Берлинале и досега са го видели близо 600 хиляди души само на Балканите. В главната отново е онзи железар Никола Койо - плейбоят от Ние не сме... и сръбският четник, дето сам си тегли куршума в Хубаво село... Сега чика Койо е мутрата Лимона - свалил е униформата, има собствен салон за джудо и охранява фолк звезди, но още си крие патлаците в печката. А, и ще се жени за една бойна кака, която иска ееей такава сватба, та затова е наела Мирко - белградски гей и спец в тази област, да изпипа подробностите. Той обаче организира гей прайд шествие и му трябва някой да го пази от нацитата, така че в един момент гаджето на Мирко и Лимона (колкото и да се мръщи) палят един розов мини купър и тръгват да събират старите му военни дружки от Хърватска, Босна и Косово.

с една дума
ПАРАД. Не забравяй, че ние също си имаме такова шествие - петият поред София прайд е на 30 юни (събота), а подробности около програмата и как да удариш едно рамо има тук.

{{trailer}}

Автентичният облик на Италия в модерни одежди