Черният рицар: Възраждане

icon
Sofialive.bg

При положение, че си (като нас) сред феновете на чудесния Батман в началото и сред разочарованите от прехваления Черният рицар, сега удря твоят час - финалният щрих от трилогията на Кристофър Нолън по рисунките на DC Comics е точно това, което ти трябва. Няма вече спор кой е най-добрият филм по цветни картинки през лятото - Отмъстителите е готин и зрелищен, но несериозен, а Невероятният Спайдър-мен направо отива да се срамува в ъгъла.

Осем години след като бе обвинен в убийството на прокурор Харви Дент, Брус Кейн е изгнаник в собственото си имение. Маската, пелерината и батмобилът гният в килера, гърбът го наболява, а животът в Готъм Сити си върви по старому. Но не и след като се появяват маниакът със страховито лице и гробовен глас Бейн и очарователната крадла на перли Селина Кайл (сценарият на Нолън и брат му Джонатан избягва в целия филм да я нарече Жената котка, но Ан Хатауей пулсира това име във всеки свой кадър).

Черният рицар: Възраждане е разкошен микс между спектакъл с ефекти и интимни сцени, в които емоционалният заряд доминира над балистичния. Нолън води със себе си четирима актьори от Началото - Крисчън Бейл като Батман, сър Майкъл Кейн в трогателната роля на иконома Алфред, Гари Олдмън като комисар Гордън и Морган Фрийман като предприемача Лушъс Фокс. Още едно каре пристига от предния шедьовър на режисьора - Генезис: Том Харди е злодеят Бейн (който без проблем излиза от сянката на внушителния Жокер), Марион Котийар, Силиън Мърфи и Джоузеф Гордън Левит.

Сценарият къдри сюжетни нишки, започнати още от Батман в началото и описва пълен кръг, така че ако не познаваш историята на комикса, марш да си я преговориш. Иначе имена като Рас-ал Гул и Лигата на сенките може да те хвърлят в озадачение, но като зрелище новият Батман не изисква никаква подготовка - ще спечели и най-неизкушеният зрител. И евала на Нолън, че е изритал модното и пробутвано ни отвсякъде напоследък 3D, а вместо това е предпочел да заснеме близо половината си филм с ненадминатите IMAX камери.

Едно обаче е сигурно - вече никой и никога няма да свързва супергероя с черна пелерина и силно развито чувство за справедливост със срамните Батман завинаги и Батман и Робин на Джоуел Шумахер.

с една дума
КОМИКС. Картинките с малко текст са стари като света - в списъка с прото-комикси са Траяновата колона (вдигната 113 година) и култовите Макс и Мориц на Вилхелм Буш.

Текст Анита Димитрова