Хобит: Неочаквано пътешествие 3D

icon
Sofialive.bg

Още в далечната 1995-а Питър Джаксън дава заявка, че има интерес да претвори на голям екран книгата на Толкин, но проблеми с авторските права го възпират. Когато проектът отново излиза на дневен ред, изникват още повече правни и финансови пречки, филмови студия идват и си отиват, а по едно време се намесва дори Гийермо дел Торо като евентуален режисьор. Но вече всичко е в миналото. Джаксън се преборва и слага ръка върху романа.

Като спазва традицията от Властелинът на пръстените и последните Хари Потър и Здрач, Хобит също е разпарчетосан на цели три части, за да задоволи глада на феновете и да напълни касичката на продуцентите. А който е чел Хобит, знае, че вътре едва ли има достатъчно материал и за един пълнометражен филм, какво остава за три. На всичкото отгоре първата част е почти три часа, като само финалните надписи са към 16 минути, което е своеобразен рекорд.

Питър Джаксън е пуристично верен на изходния текст, като не пропуска нито една запетайка. Липсата на материал обаче го кара да краде с големи шепи от други книги на Толкин и така например във филма разбираме къде ходи Гандалф, когато изчезва за неопределено време.

Ако все пак си пропуснал четенето на Хобит, ето ти малко, за да захапеш. Младият Билбо (Мартин Фрийман - онзи същият, който играеше дубльор в порно филми в култовия романс Наистина любов) е въвлечен, с много увещания, от 13 джуджета и един магьосник в пътуване, с което няма и не иска да има нищо общо. Предводителят на джуджетата Торин (Ричард Армитидж), който го раздава а ла Виго Мортенсен, иска да си върне кралството и съкровището, откраднати от дракона Смог. Следват отлично хореографирани, заснети и монтирани битки с орки и всякаква друга гад, както и сблъсък на Билбо с Ам-гъл и безценния му пръстен.

Филмът е заснет в 3D формат, като вместо обичайните 24 кадъра в секунда, тук имаме 48 - ефектът първоначално е малко стряскащ и е нужно време, докато очите ти привикнат към прекалено острата картина и ярките контрастни цветове, но след това ще виеш от кеф колко плавно вървят бързите бойни сцени.

с една дума
ХОБИТ. Според измислената от Толкин етимология думата идва от „holbytla" (мн. ч. holbytlan) от староанглийски, което означава „строител на дупки".

{{trailer}}


Текст Евелина Турмакова