Гангстерски отдел

icon
Sofialive.bg

На пръв поглед филмът звучи обещаващо. Режисьорът Рубен Флейшър, известен покрай Зомбиленд, е събрал звездна актьорска дружина: Шон Пен, Джош Бролин, Ник Нолти, Райън Гослинг, Ема Стоун.
Историята разказва за Лос Анджелис в края на 40-те, когато пипалата на мафията обгръщат града. Само група решени на всичко ченгета, готови да пристъпят закона, могат да сложат точка на възхода на мафиотския бос Мики Коен (Пен). Още малко и на човек ще му се стори, че някакъв нов Поверително от Ел Ей се е пръкнал. Или пък че Брайън де Палма е направил римейк на Недосегаемите.

gangsterski_otdel_800

Но стига мечти. Въпреки добрите предпоставки Гангстерски отдел едва ли ще се превърне в класика. Липсва му собствена физиономия, меко казано. На места звучи като откровена кражба от споменатите филмови висини, но не особено талантлива. Докато Мики Коен напредва към сърцето на града, шефът на полицията Паркър (Ник Нолти) знае, че само отчаяни мерки могат да го спрат. И тъй като всички са купени вече от мафиота, полицаят поставя задача на ветерана от Втората световна война Джон ОʼМара (Джош Бролин) да събере отряд, който не си поплюва, и заедно да спрат похода на Коен. Да ти напомня нещо?

Добрата новина е, че Джош Бролин в комбина с Райън Гослинг, Майкъл Пеня, Антъни Маки и Джовани Рибизи са истински щурмоваци и когато стане досадно от тромавия диалог, Флейшър рязко прекъсва и хвърля зрителя в някое ожесточено сражение. А това винаги помага за по-лесното възприемане.

с една дума
КОЕН. Майката на Мики Коен, Фани, е имигрантка от Украйна.

Текст Евелина Турмакова