Свалки в облаците

icon
Sofialive.bg

Какво невероятно облекчение е да се отпуснеш в топлата прегръдка на света на Алмодовар, решил да се посмее, без да изпада в мелодрамите, които го направиха световно известен. Свалки в облаците е лека комедия, по думите на режисьора, в която тържествува освободената сексуалност и освободените задръжки пред лицето на - както изглежда - неминуема смърт. Целият този възторг обаче е леко вгорчен от усещането, че всичко това вече сме го гледали.

Пенелопе Крус и Антонио Бандерас правят кратко появяване като служители на летището, преди самолетът да се издигне в небето. Бордът му е окупиран от банда откаченяци: екстрасенската Бруна (Лола Дуенас), бившата актриса Норма Бос (Сесилия Рот), която понастоящем е садо-мазо господарка на половината испанска политическа върхушка. Там са още звезда от сапунени сериали, корумпиран бизнесмен и мексикански поръчков убиец.

Екипажът се състои от трима женствени стюарди: неспиращият да дърдори Хосера (Хавиер Камара), слаботелесният Уйоя (Раул Аревало), който се поддържа с хапчета и текила, пълничкият и репресиран Фахас (Карлос Аресес), който носи със себе си портативен олтар, за да се моли за душите на пътниците. Големият купон обаче е в бизнес класата, тъй като на икономичната са сипали приспивателно...

Пред лицето на смъртта - разбирай: когато става ясно, че нещо с колесниците не е наред и самолетът ще направи аварийно кацане - компанията преживява катарзис. Стюардите предприемат гениалния ход да успокоят пътниците, като им раздадат къркане с мескалин, и изпълнят безумен танц на „I'm So Excited" на Pointer Sisters. В резултат всички задръжки падат и нека оргията започне.

с една дума
МЕСКАЛИН. Халюциногенен алкалоид, добиван от южноамериканския кактус пейот. Сред известните му почитатели са Олдъс Хъксли, Джими Пейдж и Алистър Кроули.

Текст Евелина Турмакова