Джънгъл Брадърс от Ню Йорк

icon
Sofialive.bg

Майк Джий, Африка Бейби Бем и диджей Сами Би се пръкват от гетата на Харлем, Бруклин и Бронкс и нахлуват в златната ера на хип-хопа (втората половина на 80-те и 90-те) рамо до рамо с Ъ Трайб Колд Куест и Де Ла Соул. Трите групи са в ядрото на Native Tongues - неформален колектив от хип-хоп артисти, които „с всеки следващ сингъл преоткриваха стила в онези години", както обобщава списание Rolling Stone. Историята на Братята е очевидно дълга и очаквано пълна с обрати.

Не можем да не им признаем, че:
Заедно с Native Tongues оставят солиден отпечатък върху хип-хоп културата, като й вкарват римите, обладани от позитивизъм и черно достойнство, и я отварят за еклектиката в семплирането.  
Продължават духа на родоначалниците Африка Бамбаата и Зулу Нейшън.
Първи вкарват джаз елементи в рапа и първи записват с хаус продуцент (Тод Тери).
Сингълът им „I'll House You" на практика ражда стила хип хаус. Последвалият го през 1990-а албум Done By The Forces of Nature - със смели семпли от джаз, соул и фънк класики - е признат като емблема на своето време заедно с Paul's Boutique на Бийсти Бойс и Three Feet High And Rising на Де Ла Соул.

jungle_brothers_5_800

Но и не можем да отречем, че:
В преследване на комерсиалния успех, който някак все успява да им се изплъзне, от 1997-а до 2002-ра Джънгъл Брадърс пускат три сидита, които никак не блестят.
Когато нещата с Native Tongues се разсъхват, бившите му членове, включително Братята, започват грозно да се джафкат и си разменят реплики с доста ***** в тях.
Самите Джънгъл Брадърс се разпиляват след 2000-а и въпреки че никога не са се разпадали официално, се завъртя цяло десетилетие, в което тримата не излизат заедно на сцена.  

На 7 февруари в Ню Йорк обаче Джънгъл Брадърс изведнъж се завърнаха в абсолютно оригинален състав, а плакатите им дори раздуха възраждането на Native Tongues. Последното не е много сигурно дали ще се случи (британското емси Мони Лав например се разфуча в Туитър след концерта), но пък лайвът им довечера (20 април) ще бъде подкрепен със сетове от парчета на Ъ Трайб Колд Куест, Де Ла Соул и Мос Деф - все бивши Native Tongues. Сериозно рамо (или по-скоро крак) ще им удари и още една легенда от златната ера - хаус танцьорът и виден техен съгражданин Калийф Селърс, който пък е тук за Jam On It и след битките в Борисовата ще връхлети на партито в Sofia Live Club с целия фънки народ от фестивала.  

С две думи, изводът е, че Джънгъл Брадърс отново са готови да разцепват; съобщиха, че работят върху пресен материал и довечера ще станем част от най-новата страница в тази дълга история. А тук има нещо за загрявка.

Вход: 40 лв.

Текст Елена Друмева