Бен Уестбийч от Англия

icon
Sofialive.bg

Изключително ни е приятно да те запознаем с Бен Уестбийч. Талантлив певец и инструменталист, известен още и като Breach-алтерегото, под чиято шапка се мушка, когато реши да е продуцент или диджей.

В Sofia Live Club Бен идва в ролята си на певец, но ще ни е трудно да се ангажираме с прогноза какво точно да очакваш от него на 9 февруари. Защото стилът му не се събира в една дума, освен ако тя не е „шарен". Саундът на Бен Уестбийч търпи силно влияние от цяла палитра жанрове - аренби, соул, джаз, хаус, дръменбейс. И това не е насила търсен ефект. Така му се получава, оставя музиката да го води. Ние отсега загряваме с това.

Бен пуска гласа си в действие от малък. Тогава подрънква на различни инструменти ,но се справя най-вече с виолончелото и пианото. Съдбата му се усмихва, когато Джайлс Питърсън случайно попада на негово демо. Той го придърпа към своя лейбъл Browswood Recordings. А Питърсън, знаеш, притежава набито око за тези работи - все пак името му е набъркано с успеха на Ерика Баду, Roni Size, Jamiroquai.

Така през 2007-а излиза дебютният албум Welcome to the Best Years of Your Life. Заглавието му хрумва от слогана на застрахователна компания „Добре дошли в най-добрите години от живота си". Още две идва и следващият There's More To Life Than This, който не е вдъхновен от песента на Бьорк, въпреки че Бен й е фен. Мистър Уестбийч решава просто да поддържа философската тематичност. Трети албум все още няма, но работата по него вече тече.

ben_westbeech_1160

Кога осъзна, че в пеенето е твоето призвание?
Когато си отворих устата и оттам започнаха да излизат звуци. Припявах на стари рокендрол записи - Чък Бери, Елвис, разни бибоп неща. Бях страшно зарибен по тях, когато бях на пет.

Кой повлия на вкуса ти?
Баща ми. Той непрекъснато свиреше и рокендрол, и класическа музика. Слушайки го, музиката се загнезди в ума ми.


Правиш доста неща. Като какъв би се определил?
Диджей, продуцент, певец, автор на песни - точно в този ред. И все пак, в зависимост от деня и от това какво ми се прави, играя различна роля. Но през цялото време се занимавам с музика. Това си е денонощна работа.

Все пак какво ти харесва повече?
Като че ли това да съм диджей.
А кое ти е най-сложно?
Пеенето с банда на живо.

А твоето алтерего Breach как се изявява?
Той си е продуцент. От време на време и диджей. Breach не пее. Е, понякога прави вокали и ги разцъква. Но все пак неговото съществуване ми позволява да съм по-ъндърграунд и малко под прикритие - точно това обожавам в него.

Ако не се занимаваше с музика, какъв щеше да бъдеш?
Вероятно готвач.

А ти каква музика слушаш?
Стар сайкъделик, джаз, хип хоп, разни неща за китара.
На коя банда се изкефи последно?
Tame Impalа - австралийци, които свирят сайкъделик рок.

Какво те вдъхновява за музиката ти?
Животът и всичко, което се случва, докато го живеем.

Не си ли мислил да оставиш Лондон и да заживееш другаде?
Всъщност, да. Сега съм в процес на местене в Амстердам, където трябва да запиша и довърша каквото ми е останало от албума.

Би ли променил нещо в себе си, ако можеше?
Не, нищо.
Как се виждаш след 10 години?
Надявам се все още да правя музика и да имам семейство. Това е мечтата ми.

Какво да очакваме от шоуто ти в София?
Пеене, танци, пиене... въобще - една добра и силна вечер.
А ти какво очакваш от София?
Надявам се публиката да ми отвърне със същата енергия, която аз изпращам към нея.

Бен Уестбийч е в Sofia Live Club утре (9 февруари) от 22:00.
Билети на предварителна продажба в eventim.bg 15 лв, на място 20 лв.

Текст Нели А. Калчева