ZEA от Холандия

icon
Sofialive.bg

Алармата се завръща и първият концерт в есенния й афиш е още този петък (макар и само 23 август). Тогава Чешкия център с радост посреща пълния с енергия холандец Арнолд де Боер (Arnold de Boer). Той така добре се е скрил зад соловия си инди проект ZEA, че с това име като нищо може да поддържа инкогнито статут. Но няма как бързо-бързо да не го разконспирираш, особено ако си сред редовните на Alarma Punk Jazz и си минал през концерта на The Ex миналата година или просто си фен на импро пънка и пънк джаза.

Сега обаче няма да си говорим за култовия статус на бандата, в която Арнолд е вокалист и китарист, а какво да очакваш от него, когато разнообразява със ZEA.

За целта бързо цъкни тук, тук и тук в последователност по избор и на този фон вече съвсем обосновано може да кажем, че електронният инди рок, в който се набляга на изобилстващ синт и бързи ударни, много добре му се получава на холандеца - толкова, че даже три албума е напълнил.

Тайната му вероятно е в това, че не си поставя граници, а съвсем свободно черпи вдъхновение от причудливи ритмически структури като тези на Етиопия и Гана например.

Въобще жанровете и влиянията са безброй и от музикална гледна точка крайният резултат е една вдигаща смесица, която няма да остави тялото ти безучастно още от първия риф. Заслушаш ли се в текстовете, ще откриеш и нов пласт, който заслужава внимание - Арнолд очевидно си пада по социално ориентираните и леко философски теми. Това, разбира се, ако не си прекалено зает с кръшни танци.

Преди ZEA в Чешкия ще чуеш Rosenquarzexpress
и Верена Кремер - гост VJ от Мюнхен.
Билети по 4 лв. от TixGate, TicketPlus, Evetim
и Дюкян Меломан. На място 5 лв.

Текст Нели А. Калчева / Фотография Romain Etienne