Малко ни поомръзнаха напоследък различните видове IPA и силно охмелени ейлове, мислим, докато вървим към Kanaal за първата ни среща с холандския бирен отличник De Molen. Това е добре дошло, защото знаем, че бирите на пивоварната винаги са високо оценени от любители и специалисти, а рейтингът им в сайтове като Ratebeer неизменно е сред най-силните. И не, че нямат страхотен IPA, но днес с Любомир от Kanaal и Карел от Бял Щърк ще тестваме няколко разкошни напитки от Холандия в по-тъмния нюанс на кехлибара и техните зли близнаци, отлежавали в бъчви. Предупреждаваме - не е лошо за този материал да се сдобиеш с хубава бира, защото може да провокира желание да си отвориш една.
De Molen
е една от
най-старите нови крафт пивоварни в
Холандия. Неведнъж са печелили приза за най-добра холандска пивоварна в
различни класации, а главният й пивовар е сочен многократно за
най-добрия
майстор в родината си. Началото на De
Molen започва през 2004 в историческата мелница De Arkduif, която се
извисява в селцето Бодегравен от края на XVII век, на самия бряг на река
Рейн. Пивоварната непрекъснато
обогатява гамата си, като е специализирана в имперските стаутове,
портъри, barley wine и saison. Майсторите на De Molen твърдят, че варят
бири, които те самите обичат да пият и не се страхуват да
експериментират. Имат
и обичая на всеки 6 седмици да правят пиво, каквото никога не са
създавали до
момента и вероятно няма и да повторят, а бутилките от ограничената серия
са
ценени и от любители на напитката, и от колекционери на редки бири.
Макар и февруари, времето позволява в ранния следобед да се наредим около една от масите в уютната градина на Kanaal и да се насладим на разкошно пиво на открито. Изборът пада върху Rasputin, Bommen & Granaten и Hel & Verdoemenis - три отлични бири и техните barrel aged версии. Това са бири, които разчитат на разнообразието от малцове и не включват в състава си експресивните хмелове, традиционни за производството на IPA. Любо отваря първата бутилка и пазим почти религиозно мълчание, докато налива в чашите от
Rasputin - имперски стаут с три вида малц, два сорта хмел и горна ферментация,
които създават чудесна червеникава бира с алкохолно съдържание от 10,4%
алкохол. Още преди да отпиеш, долавяш богатия аромат на пивото, а при вкусване
впечатление правят шоколадовият и карамеленият малц, които то съдържа.
Напитката е така балансирана, че силното й алкохолно съдържание не дразни небцето
и гърлото, а се разтваря дискретно в палитрата от аромати и директен вкус,
който леко напомня дори на някогашния бадемов аперитив. Разкошна е и дълго
отпиваме на малки глътки, преди да преминем към братчето, отлежало в бъчви.
Rasputin Barrel Aged е съвсем друга бира,
макар и всъщност същата. Основната разлика е, че е отлежавала в бъчви за
бърбън. Забелязва се още при наливане - цветът е по-наситен, а ароматът не
изпълва така чашата, както оригиналната версия. Вкусът е концентриран в задната
част на небцето, има и нотка на кейк и бисквитки и остава дълго след
преглъщане. Концентрацията на алкохол се е покачила от отлежаването на пивото в
бъчви от силна напитка. Дървото също е допринесло за разликите във вкуса и
аромата, а когато отпиеш вода, усещаш че тя не отмива веднага усещането от
бирата, а по-скоро омекотява нюансите му. Наистина това не е просто опитване на
нови бири, това е съвсем различно преживяване, в което рецепторите ти диктуват емоциите.
Bommen
& Granaten е най-силната бира на De Molen. Тя е английски barley wine с 15,2%
алкохол, богата на вкус и аромат. При приготвянето й се използва голямо
количество малц, откъдето идва по-силната алкохолност, но и привкус и аромат на
зрели плодове, приятно балансирани с мека горчивина от двата сорта хмел. Цветът
е по-наситено кехлибарен, забелязваме, когато повдигаме чашите към последните
за деня слънчеви лъчи. Даваме си сметка, че вече говорим на по-висок глас, а
смехът е станал по-дълбок - съвсем в хармония с градацията с цвета на всяка
следваща отворена бира. Време е за
Bommen
& Granaten Rioja BA е горната бира, но отлежавала
в бъчви от испанско червено вино от Риоха. То е и първото нещо, което усещаш,
когато отпиеш от чашата - вкусът и ароматът на червено грозде се прокрадват
неусетно, но сигурно под познатите вече плодове и хмелна горчивина. Въпреки
чашата вода и печените бадеми, с които прочистваме небцето и езика преди всяка
следваща бира, усещаме че духът ни се е приповдигнал, а впечатлени от неочквано
вдъхновяващите вкусово-ароматни багри, ни се иска да можем да изпсуваме красиво
на френски, присещайки се за онази сцена от Матрицата
Презареждане. "Merde!",
подсказва ни
приятел във Facebook. "Merde!" повтаряме наум, докато допиваме разкошния barley wine, обогатен с прегръщалите
истинско вино дъбови дъски.
Финалът е с два варианта на Hel & Verdoemenis. Въпреки че вече
трябва да сме свикнали с предизвикателствата пред сетивата, тази бира прави
остър завой в съвсем нова посока. Цветът е много по-тъмен, а вкусът е силен и
провокативен. Сега разбирам защо от barley
wine се връщаме към имперски стаут. Hel & Verdoemenis
е коренно различна от Rasputin. Тук плодовете са изместени от доминиращите кафе и шоколад, но с
подсилена горчивина и гъстота на напитката. Алкохолът е 10%, но заради
интригуващия вкус се пие по-бавно и с голяма наслада.
Време е за последната бира - Hel & Verdoemenis Bruichladdich BA.
Още с наливането в чашите виждаме, че тя е почти черен и гъст стаут, който се
стича мазно по стъклото. Вкусът е като удар в тила, но от вътрешната страна -
не заради 12-те процента алкохол, а заради своята плътност. "Като машинно
масло е!", възкликва Карел. Няма как да не се съгласим. С тази разлика, че
ако машинното масло имаше такъв вкус, щяхме да си държим туба в хладилника.
Отлежавала е в бъчви от опушено торфено уиски и на практика се усеща като нощ в чаша.
Въздъхваме и отпиваме, глътка по глътка, докато с мрака в чашите такъв се
спуска и над града. Дегустацията свърши. Мислим си, че поне два дни няма да можем
да пием никаква друга бира.
Бирите на De Molen са нещо, към което трябва да подходиш внимателно. Не очаквай, че ще пиеш бира - това просто не е така. През цялото време, докато се наслаждаваш на холандското пиво, сетивата ти буквално пируват. Обърни внимание и че бирата се сервира при температура около 8-10 градуса. А най-хубавото е, че вкусът и ароматите се променят с лекото й затопляне. Така първата и последната глътка от една чаша се различават доста, като през цялото време бирата надгражда себе си.
Текст Ивайло Александров/ Фотография Любомир Чонос
Коментари