„Не сте пили австрийски вина? По-добре побързайте!" съветва
клиентите си едно от светилата в ресторантската критика в Англия.
„От години Австрия произвежда едни от най-изтънчените вина
на света", казва Серена Сътклив, Master of Wine, която има
завидната и благородна задача да оценява най-скъпите вина на света за
аукционната къща Sotheby's.
На 15 юни 2016
в лобито на Хилтън, София за 9-ти пореден път ще се състои Grand Austrian
Tasting - ежегодната
целодневна дегустация на вина от Австрия.
Фактите: още от основаването си през 2008 Grand Austrian
Tasting (ГАТ) се
подчинява на идеята за обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци
за един ден в името на една идея - австрийското вино. Поканените за участие
вносители не заплащат наем за щанд или площ и са равнопоставени като
представяне, независимо от производствения им обем. Основатели на изложението
са Яна Петкова, Валтер Ватцин и Лияна Стоилова (към момента живееща в Австрия).
Валтер и Яна
Какво е да внасяш
австрийски вина в България, поискахме да знаем от Яна и Валтер, с които
разговаряме по повод предстоящото им събитие.
Grand Austrian Tasting е нещо като ветеран, той беше преди
повечето местни и международни винени конкурси, които се появиха през
последните години у нас. Трябва да си признаем известно безрасъдство, нямаше
как иначе да се осмелим да се изправим пред публика, за която Австрия = ски =
виенско колело = Моцарт(-ови топки) = ама, там е студено за вино. Или пък
наистина безпрекословно обичаме австрийските вина и искаме българите да се
докоснат до вековната (!) винена култура на тази близка и все пак толкова
непозната ни страна.
А защо точно
австрийски?
Валтер е австриец, роден в сърцето на винена Австрия, който
по професионални причини се озовава в България, а Яна - обратното - българка,
която завършва винен маркетинг в Австрия и към момента е единственият
притежател на престижната WSET
(Wine and Spirit Education Trust) диплома за България. Запознават се докато
тя учи там и решават, че няма да си простят ако не направят опит за запознаване
на българския пазар с австрийските вина. Стартират през 2004, а през 2008
правят първото издание на Grand Austrian Tasting в мазето на една сграда на ул. Иван
Вазов. Над 300 човека се тълпят в мазето, което затвърждава предположението им,
че такова събитие би се харесало на публиката и оттогава всяка година го правят
на различни локации. На страницата
им във Facebook можеш да видиш албуми със снимки от всяко издание и място, на което са
разливали австрийски вина през последните девет години.
Последните девет години изминаха адски бързо, казват Яна и Валтер. Спомняме си повечето от нашите посетители в началото - изумени, учудени, объркани. Защото така действат австрийските вина на понякога прекалено сигурните в собствения си вкус българи. Вината са елегантни, свежи, ароматни, но също така и минерални, и сложни. Има защо да са добре пазената тайна на топ-ресторантите по света. След няколко години започнаха коментарите за реколтите, а след още няколко - оценките (в точки) на вината. Последните приемаме винаги с широка усмивка.
Пие ли някой изобщо
австрийски вина в България?
Явно да, защото за сравнително краткия период от осем години
вносителите от двама се увеличиха на осем, което няма как да стане, ако няма
скок в потреблението. Радваме се за това.
Какво трябва да знаем
за австрийските вина, накратко?
Паролата за австрийското вино винаги ще бъде „грюнер
велтлинер" - местният им бял сорт, който се счита за един от десетте
най-интересни сорта на света. На ГАТ ще има около 30 грюнера в различна
стилистика. Това, която Яна добавя е, че не трябва да се пренебрегват и
червените им вина, напоследък особено добри. Световният винен пазар започва отново
да търси елегантността и изтънчеността във вината и Австрия е една от страните,
които печелят от това.
Изобщо австрийските вина са като швейцарски ръчно
произведени часовници - скъпи са, но няма съмнение в качеството им и любовта
към тях е за цял живот.
В следващия ни материал ще ти разкажем/покажем какво можеш да очакваш от едно австрийско вино.
Коментари