Вероятно заради
Лорка отношението ни към въпросната
тревка е много по-сериозно и задълбочено,
отколкото към другата тревка. Освен
любовна магия с нея можем да забъркаме
още куп неща: успокояващ чай, дезинфекциращо
средство, лекарство за стомашни болки
и кашлица или отвара за промивки.
Използват се само цъфналите й лилави
цветчета, които са толкова богати на
етерични масла, че ако харесваш аромата
им, спокойно ще му се наслаждаваш цяла
година. За целта обаче се налага да
отскочиш до близката аптека, където
маслото от билката струва само 3 лв.
Но нека се
съсредоточим върху гастрономическите
качества на Thymus vulgaris,
както пише в ботаническия
й паспорт. Основното, което трябва да
се знае, ако ще готвим с мащерка, е
следното: добре е да я пъхнем в гозбата
възможно най-рано, за да пусне на воля
всичките си аромати. Наясно с това са
франсетата, хората от Карибския регион,
както и тези от Близкия Изток, където
подправката не излиза от кухнята им.
Ние обаче няма
да те затормозяваме с трудни екзотични
рецепти - предлагаме ти нещо лесно,
лятно и ароматно. За теб и още някой ще
ти трябват:
200 г козе сирене,
4 супени лъжици
мед,
2 супени лъжици
счукани орехи,
1 лъжичка риган,
1 лъжичка босилек,
десетина стръка
накълцана мащерка,
зехтин.
Разбъркваш добре
орехите, ригана и босилека в плитка
чиния, а нарязаното на филии сирене
хубавичко оваляш в горната смес. Подреждаш
филиите в намазана със зехтин тава и
печеш най-много 10 минути в загрята на
максимална температура фурна. През това
време разбъркваш меда с накълцаната на
дребно прясна мащерка, а изпеченото
сирене сервираш полято с тази ароматна
паста. После почваш да рецитираш вече
споменатия Лорка, а тя те гледа смаяно
и възхитено:
„Изгорнико
красив, усетих аз
запалили са
мащерка у вас.
Напразно идваш
и се връщаш ти:
със ключ затварям
всичките врати.
Затварям ги със
ключа посребрен,
на панделката
синя окачен.
На панделката
синя се чете:
„Далеч от мойто
мъничко сърце!"
За улицата моя
забрави -
на вятъра я само
остави.
Изгорнико красив,
усетих аз,
запалили са
мащерка у вас."
Да ти е сладко.
Фотография Кристина Нигохосян
Коментари