Сармата изисква особено състояние на духа, защото може да се окаже пипкава работа. Особено ако нямаш голям опит в завиването на плънка в зелеви или лозови листа. Но, както знаеш, нищо не плаши душите наши. Идеята и изпълнението на тази жестока рецепта за зелеви сарми идват от нашия опитен фотограф Васил Танев, който досега не е имал грешен кулинарен ход.
А пък ние не е като да не сме яли сарми по всякакви рецепти - все пак става въпрос за култово балканско ястие, което го има в националната кухня на всяка от нашите съседки. Разбира се, попадали сме и на не толкова сполучливи интерпретации, но сега не ни се говори за това. Само ще ти споменем, че зелеви сарми с плънка от ориз, риба тон и стафиди никак, ама никак не е добра идея. Затова ето необходимите продукти за тази далеч по-вкусна рецепта.
20-30 зелеви листа
1 ч.ч. ориз
1 кг кълцано
свинско месо
100 г зехтин
150 г червено
вино
4 моркова
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 с.л. пипер
меланж
1 ч.л. кимион
1 шепа пресен
джоджен
1 дафинов лист
4-5 стръка
рогата мерудия
Нарежи на ситничко морковите и лука и ги остави в една по-задушевна атмосфера. След като поомекнат, е ред на месото и чесъна. Добавяш и тях и задушаваш за още двайсетина минути. Когато месото ти се стори готово за общуване с ориза, направо слагаш и него, запържваш леко и добавяш малко вода.
След като изври, на нейно място ще дойде виното с подправките - дафинов лист, пипер, кимион, пресен джоджен и сол. Когато виното се редуцира, ще трябва да свалиш плънката от котлона и да запретнеш ръкавите по-нависоко, защото идва ред на завиването.
Гледаш да няма дупки по листото и подпъхваш хубаво крайчетата - само това и ще си сигурен, че плънката няма да изтече. Ей тук идва моментът с рогатата мерудия (това е сминдух на клонче, най-общо казано). Ако успееш да си я набавиш от някоя баба по пазарите, значи си голямо про. Та, хващаш няколко клончета рогата мерудия и ги слагаш прилежно на дъното на съда. Върху тях лека-полека подреждаш свитите сарми. След втория ред слагаш останалата мерудия и донареждаш. После ти остава само да ги довариш и си ти.
Текст Боряна Телбис / Фотография Васил Танев
Коментари