Само като се заговори за есента, сме първа писта при баба и нейния сладкиш с цели круши. Потичат ни лигите, докато ти разказваме, а колко бързо го изядохме, не е нужно и да питаш. И у вас ще дойдем на инспекция, обещаваме.
Мммм...
По-бързо ще ти изплюем камъчето, за да си готов, когато ти стигнем вратата. Та - следват съставките.
За блата са ти нужни:
около чаша и половина брашно (чаена)
1 чаша захар
3 яйца
2 ванилии
125 грама масло (или едно малко пакетче)
200 мл. прясно мляко
бакпулвер
щипка канела
И, разбира се - круши! 5-6 броя (или в зависимост от съда, в който ще печеш и размера на плодовете).
Крушите са специални и преди да ги положиш, където им е мястото, трябва да ги съблечеш от иначе прекрасните им одежди. Съветвамете да им спретнеш хубава баня в литър вода, една чаена чаша захар, две-три канелени пръчици и няколко горди представители на карамфила. Кипваш водата, оставяш ги за 10 минути и после ги чакаш търпеливо да се съвземат от топлината. Ако пропуснеш тази стъпка, отново ще получиш вкусен сладкиш, но ти обещаваме, че есенното им къпане преди печката си заслужава вниманието.
А ето и каква е цялата хамалогия на тестото: разбий маслото със захарта (като преди това го накараш да омекне хубаво) до получаването на пухкав крем. Добави яйцата едно по едно, след тях прясното мляко и накрая брашното, предварително примесено с ванилията и бакпулвера. Последните две стъпки прави постепенно. Ако сместа ти се стори рядка, метни още малко брашно и разбий хубаво. Търсиш резултат, равен на кексово тесто - не е никак сложно.
След като си изпълнил всичко дотук, изсипваш сместа в по-дълбок съд за печене (ако нямаш специална форма за подобни сладкиши, онази с дупката по средата също ще свърши работа) и набучваш обелените и сварени круши с все дръжките, които оставяш да стърчат на повърхността. Мяташ във фурната на 180 градуса и чакаш да се изпече. А после чакаш нас.
Коментари