Играем по правилата

icon
Sofialive.bg

Добре де, заем че малко се скатахме и се забавихме с този текст, но това е защото все не ни се разделяше с горещото капучино сутрин или с любимите ни коледни кифлички с течен шоколад. Истината е, че Коледният или Рождественският пост започна преди около месец, на 15 ноември в неделя, която се наричаше Неделя след Неделя подир Въздвижение (почитахме Св. Мъченици Гурий, Самон и Авив).

Този пост е един от двата най-дълги в православието, заедно с Великденския и всъщност е чудесен начин освен да пречистим душата от вредни мисли, да го направим и с тялото, като спрем всякаква храна с животински произход. "Постът е личен подвиг, а не диета", както преди време ни каза свещеник Радослав, и е добре да се погрижиш на първо място за менталната си хармония и добри постъпки. Но това си го знаеш отлично, затова преминаваме към няколко съвета как да ти се получат нещата, ако си решил да хванеш последния влак или оставащите около две седмици до края на начинанието - все отнякъде трябва да се започне! Истината е, че древните са го измислили и ако спазваш зимния, тоест настоящия пост, и пролетния, ще си гарантираш минимум здраво тяло и пречистване от токсините, което пък си е бонус откъдето и да го погледнеш. Два пъти в годината и Вселената и тялото ти ще са благодарни, че си се погрижил за себе си.

2_1024_40

Ако започваш сега, всъщност ще трябва да си доста по-волеви, защото официално си пропуснал двата дни, в които се позволяваше и хапването на риба, тоест 21 ноември - Въведение Богородично, и 6 декември - Никулден. Нашият съвет е, ако ще постиш само последната седмица или две преди празниците да го направиш както и баба знае - по традиция. Без да се възползваш от всички нови чудеса на кулинарията, като вегански сирена, млека и други вкусотии. Бъди класик и заложи на основни храни, пък после се наслади на резултата.

Храната, която можеш да си позволиш се изчерпва най-ясно с една дума - растителна. Летящи, ходещи, пасящи и плуващи храни са забранени, а ядките, бобовите култури, зеленчуците, плодовете, хлябът и тестените изделия без яйца и мляко са основното, което влиза в менюто ти. Картофи, ориз, чушки, зеле, карфиол, броколи, целина, пащърнак, тиквички, патладжани, лук, гъби, боб, грах, нахут, леща, тиква, сушени, пресни плодове и още, и още. Изборът е голям, а вкус дебне отвсякъде. Ние пък запретваме ръкави и ти показваме точно три рецепти, с които ще влезеш в зоната на комфорта и ще се разнообразиш в дългите студени дни. Лесно и вкусно. Само пробвай!

3_1024_36

Зелено смути
Препоръчваме ти нещо, което е чудесно за закуска, а и ще ти спести време. Зеленият му цвят стопля всякакъв вид настроения, така че всичко е наред, дори времето навън да не е от най-свежото. Ето и какво ти трябва:
бейби спанак
1 или 2 малки парченца тиква (най-добре Цигулка)
1 банан
съвсем малко листа от целина
1 портокал
1 морков


Всичко това се пасира, като можеш да добавиш и малко сушени плодове за допълнителна сладост. Останалото е енергия за целия коледен шопинг и весело хо-хо-хо, което ти желаем от сърце. Да ти е сладко!

4_1024_16

Гуакамоле
Испанският братовчед на българското кьопоолу, всъщност идва от мексиканската кухня и винаги ни удря по едно рамо, когато ни трябват полезни мазнини и пикантен вкус. Авокадото пък подпомага сърдечно-съдовата система, благодарение на богатото съдържание на олеинова киселина и омега-3 мастни киселини, така че ти трябва само:
2 броя меко авокадо
1 домат
по 1 зелена и червена чушка
кориандър
щипка ким
1 глава стар лук
сок от лайм

скилидка чесън
сол и малко зехтин

Цялото удоволствие слагаш в блендера и пасираш до желаната гъстота. За страст в нещата може да добавиш и едно чили чушле, полюс съвсем малко горчица. Препечените филийки или тортила чипсът пък са му любимата компания.

А ето и как го правят приятелите ни от Grape Central.

5_1024_14

Чеснов веган хляб с лимон и пресни билки
Хрупкаво изкушение, което ако изпечеш гарантираме, че най-вероятно всички съседи внезапно ще ти дойдат на гости. Необходими са ти:
1/2 чаша топла вода
1/4 чаша сок от бяло грозде
1 пакетче мая
1 чаена чаша брашно
1 чаша пълнозърнесто брашно за сладкиши с набухвател
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица лимонов сок
1/2 чаена лъжичка хималайска или морска сол
1 стрък пресен риган
1 стрък пресен розмарин
3-5 стръка прясна мащерка
5 скилидки чесън
лимонова кора

Топлата вода и гроздовия сок се смесват в купа, след това се добавя маята и се бърка, докато се разтвори. В отделна купа се объркват всички сухи съставки, плюс зехтина, сока и кората от лимон, билките и чесъна. В сместа се прави кладенче и постепенно се изсипва течността с маята. Меси се до получаването на меко тесто, а при нужда се добавя още хладка вода, за да се образува необходимата гъстота за замесване. Остава се да втасва, след което се оформя на малки топки, а отгоре може да се добави още от хималайската сол, лимоновата кора и подправките, плюс малко веган Моцарела. Пече се на 250 градуса до зачервяване.

Още рецепти за смутита ти споделихме преди няколко месеца.

Текст Михаела Самарджиева

Спечели си Голямата награда на София филм фест и знае много за енергията на Берлин, за универсалните киноистории и за кризата на зрелостта