Типична е за френските острови Реюнион и Мартиника, както и за Мадагаскар, където всяка фамилия я приготвя както си знае. Няма универсална формула нито по отношение на съставките, нито за това колко време трябва да отлежи, за да е най-ароматна. Всичко е въпрос на вкус и сигурно затова не сме я срещали в дебелите книги.
У нас за първи път опитахме рум аранже (rhum arrangé) в Dada Cultural Bar, където се предлага в три варианта: Man Ray, Hugo и Duchampes. В Man Ray ромът е смесен с джинджифил, кафе на зърна, ванилия и канела, в Hugo - с кокос, ябълка, ананас и ванилия, а в Duchampes - с мед, смокиня, кашу и малко канела. Съставките престояват около четири седмици в стъклени бутилки. Първите два са по-остри - Man Ray заради джинджифила, а Hugo заради кокоса. Затова си поръчахме по едно Duchampes, но не повторихме, защото е към 40 градуса и става страшно.
Dada Cultural Bar е на „Георги Бенковски" 10, както и на www.dadaculturalbar.eu
Фотография Васил Танев
Коментари