Едни 1.3 милиарда тона заминават на боклука всяка година, което е доста срамна история предвид милионите гладуващи по света, а за разхищението на вода и труд просто не ни се мисли. Австрийският фотограф Клаус Пилер сериозно се увлича по темата и без излишно да драматизира, създава серията Still Life, в която показва натюрморти от мухлясали и гниещи плодове, яйца, месо, желе, наденички, мляко и сирене. Под всяка снимка човекът чинно си е приложил статистика колко точно вода е необходима за отглеждането им, какво разстояние са изминали, за да стигнат до близкия магазин, и колко вредни газове са изхвърлени при транспорта им. Ние пък се вдъхновихме от него и на свой ред събрахме полезни съвети за съхранението на храната, за да не отиде и нашата без време на боклука.
При мазнината за готвене например може да не се появи лоша миризма чак докато не граняса напълно, затова олиото, захтинът, царевичното и соевото масло трябва да са в тъмни стъклени бутилки, с плътно завъртени капачки, далеч от слънчева светлина и на прохладно. Ако не ти се пресипват, увий шишетата в непрозрачни хартиени торби, които вършат същата работа.
Брашното и
захарта не се оставят в плика, а в здраво
затворени кутии от стъкло или пластмаса;
същото важи за билките и подправките -
въпреки че изглеждат много трайни, те
започват да губят аромата и вкуса си
между шестия месец и първата година,
след като са набрани.
Хлябът се
слага в хартиен плик или в кутия, за да не
изсъхва прекалено, и се съхранява на
стайна температура, като изключение
правят тези с различните видове семена,
които стоят леко влажни - тях по-добре
пъхни в хладилника.
Когато вече
са отворени, сирената и кашкавалът се
увиват в прозрачно домакинско фолио
или амбалажна хартия, за да
дишат. И не, не се опитвай да ги загърнеш
във фабричната опаковка - след като
веднъж е скъсана, ефект никакъв. Млякото
веднага лепва миризмите от останалите
продукти в хладилника, така че освен
плътно затворено, трябва да е и по-далечко
от най-миризливите.
Важно е
суровото месо да не се докосва до
останалата храна - държи се добре
опаковано, в отделна кутия, на най-хладния
рафт в хладилника и по-близо до задната
му част.
В зависимост
от вида си, плодовете и зеленчуците се
съхраняват различно - лукът се държи на
хладно и сухо, морковите и картофите -
на влажно, тъмно и хладно, а тиквата,
сушените люти чушки и сладките картофи
- на сухо и топло. В хладилник някои
губят аромата си, но без него не изкарват
дълго: на стайна температура бананът
издържа до три дни, ябълките - до пет,
а портокалите и грейпфрутът - седмица
и повече. За да не се развалят бързо, в
хладилника ги дръж в отделни торбички
- плодовете и зеленчуците произвеждат
вещество, което ускорява зреенето им,
но и помага да се развалят по-бързо.
И най-важният
съвет: купувай само толкова, колкото
можеш да изядеш и остави запасяването
за баба си. На нея някак й е простено -
все пак и в други времена е живяла жената.
Нашето
предложение на снимката тук
Кутия
за храна и вилица в черно и червено (27
лв.), комплект от три квадратни (86 лв.) и
една кръгла (24 лв.) кутии с бели капаци
- всичко от Genesis на „Витоша" 186.
Кутия
за масло (29 лв.) и за храна с червен капак
(35.50 лв.) - и двете от Kreo в City Center Sofia на
"Арсеналски" 2
Текст и селекция Виолета Керемидчиева / Фотография Клаус Пилер и Васил Танев
Коментари