За този чай определено може да кажем, че ни е съвсем по вкуса. Затова от едно известно време се опитваме да хванем на къс пас агентите от Bio Cafetto, които най-сетне да ни кажат какво толкова слагат в пустия му чай, че така ни харесва.
Оказа се, че в него има всякакви магии против грип, умора и кофти настроение. Предполагаме знаеш, че джинджифилът и черният пипер са кошмарите на всяка простуда и кашлица, а останалите съставки, освен че придават невероятен аромат, със сигурност заличават умората и лошите мисли. Ама да не ти говорим наизуст, по-добре виж какво ти трябва за около 400 мл чай.
430 мл вода
1 пръчка канела
2-3 резенчета пресен джинджифил
5 шушулки кардамон
1 щипка кориандър
3-4 зърна черен пипер (ако си падаш по лютото, сложи си повече)
2 пръчици карамфил (с него гледай да не прекаляваш)
1 ч.л. черен чай
индийско орехче за настъргване (колкото решиш, но не се изхвърляй)
Технологията не е никак сложна. Всичко се вари за няколко минути (5-7, примерно), след което отмести от огъня и остави за едни десетина минути. Прецеди и сервирай чая горещ с една лъжица мед. Само да ти напомним, че медът не се вари, нито пък се слага в много горещ чай, защото всичките му полезнотии отиват на кино от високата температура. Ако си падаш по мляко в чая, както нашият забележителен радио водещ Насо Русков, може да добавиш една част горещо пълномаслено мляко към три части вода.
Ето ти и свежа идея за топлите месеци: така както го гледаш този чай, го засилваш директно към фризера, оставяш го да се охлади, след това му добавяш яко лед и 1-2 резена портокал за свежест. Запознати твърдят, че върви с бял ром или метакса, което искрено ни радва, разбира се.
Всички подправки може да си набавиш от Bio Cafetto на грамаж
Текст Боряна Телбис / Фотография Васил Танев
Коментари