Точно четири недели преди Рождество Христово извадихме празничното настроение, поотупахме го от натрупалите ни се нови години и взехме, че заедно с украсата изкарахме и една изпитана рецепта за джинджифилови сладки. Приготвянето е нищо работа, а продуктите за между 40 и 50 коледни джинджифилови сладки са:
230 г краве масло
200 г кафява захар
1 1/2 с.л. джинджифил на
прах
1 ч.л. карамфил
1 1/2 с.л. канела
1 ч.л. сода
230 г мед
500 г брашно
Запретнахме ръкави и в голяма купа забъркахме добре размекналото се масло, захарта и подправките. Разтворихме в малко вода содата и я сложихме в кюпа заедно с всичкия мед. Разбъркахме добре, преди да започнем да добавяме на порции брашното, защото тогава става страшно. След като преборихме субстанциите, в ръцете ни се озова едно леко твърдо тесто, което оставихме настрана, за да си отпочинем едни от други. За около час.
При повторната ни среща бяхме с нож в ръка, който набързо разсече тестото на три равни части. Мушнахме ги поотделно между два листа домакинска хартия и разточихме до 5 мм, след което му отпуснахме края за около три часа.
Въпросното време тестото ни прекара в хладилника, след което всяка от съставните му части беше нарязана тематично на елхи и звезди. Оформилите се партиди поднесохме на фурната, която ги прие в топлите си 180-градусови обятия - за около 6 минути всяка. И така до изчерпване на количествата.
Фотография Васил Танев
Коментари