Точно преди век в парижкия New York Bar на бармана Хари Макълхоун му хрумва да експериментира с напитка, чийто ефект определя като удар от мощното полево оръдие French 75mm M1897. Кръщава го 75 Cocktail, а местните франсета го вмъкват в жаргона си като Soixante Quinze (Соасон Кенз - съответно 75). След време нюйоркчанинът Хари кръщава гордо бара си Harry's New York Bar, а славата на коктейла му плъзва из цяла Европа и Америка.
Рецептата не е сложна - джин, свеж лимонов сок, захар и пенливо вино. Звучи доста лазурно и пали въображението за щури летни вечери с приятели, въпреки че се води целогодишна. Напитката бързо трупа популярност, а откривателят й Хари Макълхоун я описва в книгата си Harry's ABC of Mixing Cocktails като много близка до предшественика от 1876 - коктейла Tom Collins. Хари, обаче, се сеща да замени използваната газирана вода с шампанско. Това е единствената разлика между двете питиета, която се оказва и разковничето за успеха. Както е казал Ван Гог по онова време „Колко трудно е да бъде просто".
По-късно, за French 75 спорят и други разбирачи, че оригиналната рецептата била с коняк, защото имало друго сходно питие, базирано на комбинацията от коняк, шампанско, лед и лимон. Определено вариантът, който се е наложил до днес, обаче, е този с джина, само където в началото на миналия век слагали по повечко. Сладури.
Най-хубавото е, че и в скъпата ни София има един очарователен бар, който даже споделя името на вековната напитка. Респект за бар French 75 и нашата приятелка Ели, която ни разкри рецептата за този исторически коктейл. Гледай сега какво ти е необходимо, за да можеш и ти да гръмнеш приятелите си на някое парти и после да те споменуват. Как и защо, вие си знаете.
- 30 мл. джин (може и малко повече, ако обичаш
историята)
- 15 мл. захарен сироп
- 15 мл. фреш от лимон
- сухо шампанско или газирано бяло вино
- коктейл черита за пълен разкош
- шейкър
Пълниш шейкъра до половина с лед, след това добавяш джина, захарния сироп и лимоновия сок. "Shake It, Baby, Shake It Well" и наливаш течността в предварително охладена чаша Колинс. Остава ти само близката среща с French 75 и след това цялата истина - за каквото си избереш.
Текст Ради Георгиев / Фотография Славея Йорданова
Коментари