50 нюанса червено…вино

Камшици, белезници, въжета, колани, топчета и маски на Свети Валентин, но … забелязали ли сте Анастейжа Стийл и Крисчън Грей какво правят преди да се потопят в червената стая? Пият. Пият вино. Че как иначе ще се отпуснат преди любовната игра?

Трифон Зарезан … и после Свети Валнтин. Затова днес ще си говорим за 50 нюанса червено вино. Е, може би не точно 50 … и може би не само само за нюансите …

За тези, които не знаят, ще започнем от цвета - интензитетът му при червените вина зависи от продължителността на контакта на ципата с пулпата на гроздето, както и от сорта. А видове лозя, които растат по цял свят - много, но вино се прави само от един специален – Vitis Vinifera. И всички Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Сира, Гренаш и много други са сортове червени вина, членове на един вид, но причините им за отглеждане са различни.

Но повечето от нас не знаят дори и малка част от историята на виното, как и защо се отглежда, спецификата, произхода му и т.н., а си купуваме вино в зависимост от цената в магазина, до колко ни е известно все пак, четейки етикета, какво ни се пие и донякъде с какво се съчетава. Което е съвсем нормално.

Но на връх Свети Валентин все пак мъжете ще спечелят бонус точки, ако се изявят като разбиращи от бутилката вино, от която са разливали по чашите или поне ако уцелят виното с храната. Затова ето някои основни тънкости относно виното, което е хубаво да знаете:

Тъй като е февруари месец, зимно време, студено, привечер вероятно, слънцето е ниско – пият се по-плътни вина, с по-плътен вкус, поднесени топли и с по-тъмен цвят. Трябва да се съобразявате и с храната – плътност и вкус – по-тежко или по-леко е ястието, по-наситен вкус или по-мек има то. Тъй като говорим за червени вина, те се комбинират най-добре с месо – свинско, патешко, говеждо, агнешко, дроб и т.н. Колкото по-висока е степента на изпичане на храната, толкова с по-подчертан вкус на дъб трябва да е виното. А вина с такъв вкус са Бордо, Мерло, Пино Ноар, Каберне Совиньон и други.

Силноалкохолните вина подсилват усещането за парене при консулмация на пикантните храни, така че не залагайте чак толкова на разгорещяване преди спалнята.

Все пак, дори да не специалисти по виното, съмняваме се това да е от някакво значение. Алкохолът си е алкохол, така че все след 1-2 чашки ще се видите в хоризонтално положение. Пък ако сте почти толкова симпатичен колкото Крисчън Грей, може и по-рано.

Наздраве!

Автор: Евгения Тошева

Камшици, белезници, въжета, колани, топчета и маски на Свети Валентин, но … забелязали ли сте Анастейжа Стийл и Крисчън Грей какво правят преди да се потопят в червената стая? Пият. Пият вино. Че как иначе ще се отпуснат преди любовната игра?

Трифон Зарезан … и после Свети Валнтин. Затова днес ще си говорим за 50 нюанса червено вино. Е, може би не точно 50 … и може би не само само за нюансите …

За тези, които не знаят, ще започнем от цвета - интензитетът му при червените вина зависи от продължителността на контакта на ципата с пулпата на гроздето, както и от сорта. А видове лозя, които растат по цял свят - много, но вино се прави само от един специален – Vitis Vinifera. И всички Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Сира, Гренаш и много други са сортове червени вина, членове на един вид, но причините им за отглеждане са различни.

Но повечето от нас не знаят дори и малка част от историята на виното, как и защо се отглежда, спецификата, произхода му и т.н., а си купуваме вино в зависимост от цената в магазина, до колко ни е известно все пак, четейки етикета, какво ни се пие и донякъде с какво се съчетава. Което е съвсем нормално.

Но на връх Свети Валентин все пак мъжете ще спечелят бонус точки, ако се изявят като разбиращи от бутилката вино, от която са разливали по чашите или поне ако уцелят виното с храната. Затова ето някои основни тънкости относно виното, което е хубаво да знаете:

Тъй като е февруари месец, зимно време, студено, привечер вероятно, слънцето е ниско – пият се по-плътни вина, с по-плътен вкус, поднесени топли и с по-тъмен цвят. Трябва да се съобразявате и с храната – плътност и вкус – по-тежко или по-леко е ястието, по-наситен вкус или по-мек има то. Тъй като говорим за червени вина, те се комбинират най-добре с месо – свинско, патешко, говеждо, агнешко, дроб и т.н. Колкото по-висока е степента на изпичане на храната, толкова с по-подчертан вкус на дъб трябва да е виното. А вина с такъв вкус са Бордо, Мерло, Пино Ноар, Каберне Совиньон и други.

Силноалкохолните вина подсилват усещането за парене при консулмация на пикантните храни, така че не залагайте чак толкова на разгорещяване преди спалнята.

Все пак, дори да не специалисти по виното, съмняваме се това да е от някакво значение. Алкохолът си е алкохол, така че все след 1-2 чашки ще се видите в хоризонтално положение. Пък ако сте почти толкова симпатичен колкото Крисчън Грей, може и по-рано.

Наздраве!

Автор: Евгения Тошева

Гласували общо: 1 потребители