...Бъдни вечер е голяма работа

Знаем, че си наясно с правилата за постната трапеза, броя на ястията и прекаждането с тамян, но държим да те светнем и за още нещо. България е пъстра и разнообразна и точно това й е най-хубавото, а относно зимните празници нещата стават още по-интересни, когато традициите в различни краища на страната леко се разминават. Ето как твоята баба е посрещала празника, а ако си харесаш по нещо от обичаите взимай смело. Все си е наше!

Бъдни вечер е наричан често и Малка Коледа, Суха Коледа, Бъдни или Каден вечер. Вечерята преди големия празник Коледа, задължително е била прекаждана с тамян от най-възрастния в семейството. В тракийските селища Бъдни вечер е втората кадена вечеря, а в останалите български краища - първа кадилка, откъдето е и названието Каден вечер. Вечерята в чест на раждането на Спасителя има и интересни наименования. В София и софийско й казват Малото Коледо, Крачун пък я наричат в Плевенско и крайдунавските градове, Неядка й казват в  Дупнишко, а в останалите региони се срещат имена като Бъдник, Коледа, Детешка Коледа и Мали Божич.

В различни краища на милата ни родина се приготвят и различни обредни хлябове. Те най-често са три вида. Първите са хлябове, посветени на Коледа - големи кръгли пити, наричани боговица, богова пита, божичник, светец. Вторият вид хлябове са посветени на земеделието, скотовъдството, на къщата и покъщнината. Те се наричат харман, рало, орач, кошара, бъчва. Последният вид обредни хлябове за Коледа приготвят момите за избраниците си - коледарите. Така, че дами, ако сте си харесали някой - сега е моментът. Хлябовете са дебели пръчки от тесто, навити спираловидно или преплетени като плитка, и обградени с отворен обръч. Наричат ги вит-превит кравай.

Традициите повеляват още да се гадае за здраве. Трапезата трябва да се сложи рано, "за да узреят рано житата". Никой не трябва да става по време на вечерята и всеки трябва да вземе по един орех и да го разчупи. Ако орехът е здрав, здрав ще е и човекът, който го чупи. При сядане на трапезата се казва молитва и от хлябовете се чупи първо за Бог и Богородица, после за къщата, за животните и накрая на всеки се раздава по комат, като се започва от най-старшия. На тази вечер нищо от къщата не се изнася, а трапезата не се вдига през цялата нощ, покривката също не се тупа. В някои части на страната стопаните на къщата си пишат желания, които отварят чак на следващия Бъдни вечер, за да видят дали са се изпълнили през годината.

Знаем, че си наясно с правилата за постната трапеза, броя на ястията и прекаждането с тамян, но държим да те светнем и за още нещо. България е пъстра и разнообразна и точно това й е най-хубавото, а относно зимните празници нещата стават още по-интересни, когато традициите в различни краища на страната леко се разминават. Ето как твоята баба е посрещала празника, а ако си харесаш по нещо от обичаите взимай смело. Все си е наше!

Бъдни вечер е наричан често и Малка Коледа, Суха Коледа, Бъдни или Каден вечер. Вечерята преди големия празник Коледа, задължително е била прекаждана с тамян от най-възрастния в семейството. В тракийските селища Бъдни вечер е втората кадена вечеря, а в останалите български краища - първа кадилка, откъдето е и названието Каден вечер. Вечерята в чест на раждането на Спасителя има и интересни наименования. В София и софийско й казват Малото Коледо, Крачун пък я наричат в Плевенско и крайдунавските градове, Неядка й казват в  Дупнишко, а в останалите региони се срещат имена като Бъдник, Коледа, Детешка Коледа и Мали Божич.

В различни краища на милата ни родина се приготвят и различни обредни хлябове. Те най-често са три вида. Първите са хлябове, посветени на Коледа - големи кръгли пити, наричани боговица, богова пита, божичник, светец. Вторият вид хлябове са посветени на земеделието, скотовъдството, на къщата и покъщнината. Те се наричат харман, рало, орач, кошара, бъчва. Последният вид обредни хлябове за Коледа приготвят момите за избраниците си - коледарите. Така, че дами, ако сте си харесали някой - сега е моментът. Хлябовете са дебели пръчки от тесто, навити спираловидно или преплетени като плитка, и обградени с отворен обръч. Наричат ги вит-превит кравай.

Традициите повеляват още да се гадае за здраве. Трапезата трябва да се сложи рано, "за да узреят рано житата". Никой не трябва да става по време на вечерята и всеки трябва да вземе по един орех и да го разчупи. Ако орехът е здрав, здрав ще е и човекът, който го чупи. При сядане на трапезата се казва молитва и от хлябовете се чупи първо за Бог и Богородица, после за къщата, за животните и накрая на всеки се раздава по комат, като се започва от най-старшия. На тази вечер нищо от къщата не се изнася, а трапезата не се вдига през цялата нощ, покривката също не се тупа. В някои части на страната стопаните на къщата си пишат желания, които отварят чак на следващия Бъдни вечер, за да видят дали са се изпълнили през годината.

Гласували общо: 1 потребители