На вид е невзрачно, обаче е абсолютен шампион сред растенията по два показателя. Малката семка се слави с най-висока концентрация на чист, напълно смилаем протеин (за разлика от животинските), а скъпоценните Омега 6 и Омега 3 ненаситени мастни киселини са в идеалното съотношение 3:1. Пиши му на сметката и комплект минерали (калций, желязо, фосфор, магнезий, натрий) плюс витамин Е и хич не се чуди как укрепва имунната система, гори излишни мазнини, чисти токсини, регулира хормоналния баланс и влива нови сили на мозъка, сърцето и очите.
И така - вместо булгур за нашето табуле избираме кус-кус с лющен коноп (има го по био магазините), като за една порция си подготвяме:
150 гр сварен кус-кус с коноп,
100 гр зрели домати,
1/2-1 връзка магданоз,
4-5 листа прясна мента или джоджен,
2 с.л. лимонов сок,1 с.л. студено пресован зехтин,
щипка хималайска сол.
Сваряваме кус-куса докато омекне и изцеждаме водата, ако изобщо е останала (той поема много). Оставяме го да изстине за 5-10 минути и в това време нарязваме доматите на кубчета, а зеленийките - на ситно. Объркваме всичко в дълбока купа и поливаме с класически дресинг от лимоновия сок, зехтин и сол на вкус. Текст Елена Друмева / Фотография Влади Петрунов
Ливанската салата отдавна сме я признали за голяма работа и колко оди са изпяти за магданоза, ехеее... Но в тази рецепта, която взехме от Soul Kitchen, дебне един друг супергерой - конопеното семе.
На вид е невзрачно, обаче е абсолютен шампион сред растенията по два показателя. Малката семка се слави с най-висока концентрация на чист, напълно смилаем протеин (за разлика от животинските), а скъпоценните Омега 6 и Омега 3 ненаситени мастни киселини са в идеалното съотношение 3:1. Пиши му на сметката и комплект минерали (калций, желязо, фосфор, магнезий, натрий) плюс витамин Е и хич не се чуди как укрепва имунната система, гори излишни мазнини, чисти токсини, регулира хормоналния баланс и влива нови сили на мозъка, сърцето и очите.
И така - вместо булгур за нашето табуле избираме кус-кус с лющен коноп (има го по био магазините), като за една порция си подготвяме:
150 гр сварен кус-кус с коноп,
100 гр зрели домати,
1/2-1 връзка магданоз,
4-5 листа прясна мента или джоджен,
2 с.л. лимонов сок,1 с.л. студено пресован зехтин,
щипка хималайска сол.
Сваряваме кус-куса докато омекне и изцеждаме водата, ако изобщо е останала (той поема много). Оставяме го да изстине за 5-10 минути и в това време нарязваме доматите на кубчета, а зеленийките - на ситно. Объркваме всичко в дълбока купа и поливаме с класически дресинг от лимоновия сок, зехтин и сол на вкус.
Текст Елена Друмева / Фотография Влади Петрунов