500 г извара
500 г банани (чисто тегло без обелките)
250 г кафява захар
сокът на 1 лимон
2 с.л. царевично нишесте
330 мл млечна сметана
2 пакетчета ванилия
200 г бял шоколад украса
300 г заквасена сметана
20 г кафява захар
натрошени орехи Трябва ти тавичка с подвижно дъно (24 или 26 см). По нея ще отрежеш кръг от хартия за печене с малко по-голям от нейния диаметър. Направи и няколко рязвания до действителния диаметър на тавичката - така хартията ще прилепне хубаво по стените й, което си е доста важно. След като си я поставил плътно във формата, разстели вътре ситно натрошените бисквити.
Ароматите на Ананда отдавна ни хванаха в капана на редовните на ул. „Феликс Каниц" 14. Но специално към един от тях проявяваме особена привързаност и, честно казано, се успокоихме, когато разбрахме, че не сме единствените. Какво щастие, че талантливата Светла, чийто майсторлък стои зад този бананов чийзкейк без яйца, реши да дръпне завесите на рецептата. И ето, готови сме да се забъркаме.
В основата са 200 г ситно натрошени шоколадови бисквити, а после става следното:
плънка
500 г извара
500 г банани (чисто тегло без обелките)
250 г кафява захар
сокът на 1 лимон
2 с.л. царевично нишесте
330 мл млечна сметана
2 пакетчета ванилия
200 г бял шоколад
украса
300 г заквасена сметана
20 г кафява захар
натрошени орехи
Трябва ти тавичка с подвижно дъно (24 или 26 см). По нея ще отрежеш кръг от хартия за печене с малко по-голям от нейния диаметър. Направи и няколко рязвания до действителния диаметър на тавичката - така хартията ще прилепне хубаво по стените й, което си е доста важно. След като си я поставил плътно във формата, разстели вътре ситно натрошените бисквити.
В голяма купа сложи изварата, захарта, лимоновия сок, нишестето, сметаната, ванилията, накълцаните на ситно банани и нека разбиването с миксер започне сега. Когато получиш гладка смес, разтопи шоколада на водна баня, прибави го към останалите съставки и остави миксера да ти докара приятна хомогенност.
Сега изсипи сместта върху вече постланите бисквитени трохи, но го прави внимателно и не от високо.
Пъхай формата във фурната, включи я на 150 градуса и си засечи час и 15 минути - напълно достатъчни кейкът да потъмнее и леко да се надуе. Когато това се случи, отвори вратата на фурната, изключи я, но го остави да изстине в нея. После много, повтаряме, много внимателно и без резки движения го пренеси към хладилника. Остави да стегне за поне два-три часа.
Следва финалната процедура. Когато се е бетонирал достатъчно, отдели чийзкейка от формата - първо ринга, после дъното. Внимателно отстрани хартията и го постави в чинията, в която ще го сервираш. Ако си бил търпелив с престояването в хладилника, проблеми не те очакват.
Сега си направи украсата - сложи захарта в сметаната и разбъркай. Остави така за няколко минути и разбъркай пак. Повтори още няколко пъти, докато захарта се стопи. Изсипи сместта в центъра, с лъжица плавно прибутай към краищата и задебели малко преди тях, точно като на снимката горе. Поръси с натрошени орехи, хващай ножа, сервирай и нападай.
Текст Нели А. Калчева / Фотография Васил Танев