прясно мляко - 170 мл
пълномаслено сухо мляко - 30 г
захар - 100 г
сладкарска глюкоза* - 60 г
какао, натурално - 30 г
сол - щипка
какаово масло, нарязано на ситно - 40 г (или 50г за малко по-твърд шоколад)
ванилов екстракт - 1/2 ч.л.
В Деня на влюбените всички залагат на виното, но да не забравяме и другия главен герой, към когото изпитваме безгранична любов и страст – течния шоколад.
Ако някога си се опитвал да си направиш домашен течен шоколад, най-вероятно си добивал като краен резултат една гъста, груба шоколадова каша, която със сигурност е била вкусна, но не е имала консистенцията на онзи течен шоколад, който можеш да си купиш от магазина. Е, ние измислихме как тази каша да бъде гладка. И вкусна, разбира се.
Идеален начин да отпразнуваш любовта!
Какво ти е нужно:
печени белени лешници - 70 г
прясно мляко - 170 мл
пълномаслено сухо мляко - 30 г
захар - 100 г
сладкарска глюкоза* - 60 г
какао, натурално - 30 г
сол - щипка
какаово масло, нарязано на ситно - 40 г (или 50г за малко по-твърд шоколад)
ванилов екстракт - 1/2 ч.л.
*Сладкарската глюкоза има консистенцията на течен мед, но е абсолютно прозрачна. Можете да я намерите в супермаркетите или в здравословните магазини. Продава се в бурканче, като сладко.
Начин на работа:
Постави млякото, сухото мляко, захарта, глюкозата, солта и какаото в малка тенджерка и ги нагрей до кипване. Разбъркай добре, така че да се получи хомогенна смес и да се стопи захарта и дръпни тенджерката настрана от котлона.
Пресипи съдържанието на тенджерката в блендер и прибави лешниците. Блендирай фино (2-3 минути) и остави сместа леко да се охлади (не трябва да ти пари на пръстчето).
След като шоколадовата смес се поохлади прибави нарязаното на ситно какаово масло и блендирай отново за няколко минутки. Прибави и ванилията.
Пресипи течния шоколад по бурканчета и го остави за едно денонощие на стайна температура, за да се стегне. В началото може и да ти изглежда рядък, но обещаваме, че до следващия ден ще се стегне и ще заприлича на истински течен шоколад!
По рецепта на майсторите от Amuse Bouche