1 кг моркови,
300-400 мл течна сметана (животинска),
50 г масло,
1 връзка прясна мента,
1 кафена лъжица пипер меланж (прясно смлян),
100 г рукола,
100-150 г пармезан на ленти,
1/2 с.л. сол.
Морковите се обелват и нарязват на едри ленти, после се бланшират за около 5 минути в подсолена вода, но съвсем леко - трябва да са хрупкави. В дълбок тиган и на бавен огън разтапяме маслото и сметаната, а щом се посгъсти, прибавяме ситно накълцаната мента и морковите. Хубавичко разбъркваме и чак тогава подправяме с пипер и сол. Сервираме ги в плитко плато и поръсваме първо с пармезана, а после и с руколата. Ястието е най-вкусно, докато е топло, затова го правим в последния момент, преди да се наредим около масата. Фотография Васил Танев
Приготвяме го най-често
през лятото, но тия дни пак се сетихме
за него - сигурно защото времето се
пооправи. Обичаме го заради комбинацията
от сметана и прясна мента, но не засища,
затова обикновено го хапваме преди
основното. Върви с бяло и червено вино,
но носи и на розе. Ето и продуктите:
1 кг моркови,
300-400 мл течна сметана
(животинска),
50 г масло,
1 връзка прясна мента,
1 кафена лъжица пипер
меланж (прясно смлян),
100 г рукола,
100-150 г пармезан на ленти,
1/2 с.л. сол.
Морковите се обелват
и нарязват на едри ленти, после се
бланшират за около 5 минути в подсолена
вода, но съвсем леко - трябва да са
хрупкави. В дълбок тиган и на бавен огън
разтапяме маслото и сметаната, а щом се
посгъсти, прибавяме ситно накълцаната
мента и морковите. Хубавичко разбъркваме
и чак тогава подправяме с пипер и сол.
Сервираме ги в плитко плато и поръсваме първо
с пармезана, а после и с руколата. Ястието
е най-вкусно, докато е топло, затова го
правим в последния момент, преди да се
наредим около масата.
Фотография Васил Танев