85 г самонабухващо брашно;
85 г пълнозърнесто брашно;
150 мл слънчогледово олио;
140 г кафява захар;
2 ч.л. канела;
1 ч.л. сода (изравни лъжичката с пръст);
140 г настъргани моркови (мериш ги почистени и настъргани на едро ренде);
50 г орехи;
50 г стафиди;
сокът на един портокал;
сирене Филаделфия и пудра захар (които разбиваш за глазурата). Много е важно да накиснеш стафидите в портокаловия сок още предната вечер, иначе няма как да набъбнат. Най-напред разбий яйцата, олиото и кафявата захар с миксера - на средна скорост и без да пестиш усилия, защото сместа трябва да е от пухкава по-пухкава. Към пяната прибави двата вида брашно, канелата и набухвателите, а стафидите, орехите и морковите сложи най-накрая. Кейкът се пече 45 минути на 180 градуса, след което се намазва с крема, а по-сръчните дори го украсяват - с морковчета от марципан или фондан.
Когато в Le Petit Cafe пекат своя кейк с моркови, навсякъде ухае на Коледа - не само вътре, ами и по целия булевард. Но за разлика от зимните десерти, този тук е на линия през цялата година, нищо че в него има ядки и сушени плодове. Традиционно се сервира със следобедния чай, но нека не бъдем чак такива традиционалисти - няма да сгрешим, ако с него подсладим и сутрешното си кафе.
Въпреки че се слави като английски сладкиш, за оригиналната рецепта имат сериозни претенции и шведите - според някои, първият такъв е изпечен не къде да е, а в Гьотеборг. Арабите също имат пръст в сагата, защото именно те култивират моркова и въртят сладки, много преди светът да чуе за зеленчука. Носят го в Европа през Средните векове, където също се превръща в основна съставка на десетки десерти - естествено сладък е и значително по-достъпен от захарта.
Днес в кафетерията на "Партиарх Евтимий" 14 ситуацията е модерна - 24-годишната сладкарка Мануела Манолова не наследява рецептата от баба си, ами я открива в интернет и към нея добавя това-онова. В началото малцина са дръзналите да го опитат - повечето хора смятат, че зеленчуците нямат място в сладкишите, но все пак високите оценки не закъсняват.
Ще е лош късмет, ако влезеш в Le Petit Cafe и не откриеш нашия герой, но стане ли така, заеми се сам и у дома. Какво ти трябва:
2 яйца;
85
г самонабухващо брашно;
85 г пълнозърнесто
брашно;
150 мл слънчогледово олио;
140
г кафява захар;
2 ч.л. канела;
1 ч.л.
сода (изравни лъжичката с пръст);
140 г
настъргани моркови (мериш ги почистени
и настъргани на едро ренде);
50 г орехи;
50
г стафиди;
сокът на един портокал;
сирене
Филаделфия и пудра захар (които разбиваш
за глазурата).
Много е важно да накиснеш стафидите в портокаловия сок още предната вечер, иначе няма как да набъбнат. Най-напред разбий яйцата, олиото и кафявата захар с миксера - на средна скорост и без да пестиш усилия, защото сместа трябва да е от пухкава по-пухкава. Към пяната прибави двата вида брашно, канелата и набухвателите, а стафидите, орехите и морковите сложи най-накрая. Кейкът се пече 45 минути на 180 градуса, след което се намазва с крема, а по-сръчните дори го украсяват - с морковчета от марципан или фондан.
Фотография Васил Танев