Накиснеш ли пък 450 г почистени от костилките череши в 710 мл водка, оставиш ли ги да престоят 3-4 седмици (като периодично разбъркваш) и добавиш ли чаша-чаша и половина захар, ще получиш чуден домашен ликьор, с който да се усмъртиш бавно, но качествено. Което е къде-къде по-смислено от това да ги свариш на компот например. Само не го пипай поне четири месеца, а най-добре - осем, защото му трябва време да отлежи, а отлежалото - както всички знаем - е златно.
И понеже ни загриза съвестта, че те учим само на лоши работи, ето ти и една ужасно тонизираща рецепта, за да има равновесие в тоя живот:
1 чаена чаша и половина почистени череши;
1 кокосов орех;
2 замразени банана;
сок от 1 лимон;
1 супена лъжица кафява захар;
щипка сол.
Изсипи всичко в блендера (да, и кокоса, който предвидливо си разделил на мляко и месеста част) и не пускай копчето, докато не се смесят добре. Стори ли ти се прекалено гъсто, добави малко вода, а решиш ли, че е твърде топло, мушни две-три кубчета лед. Фотография Васил Танев
Извинявай много, че ще започнем така
прозаично, но най-голямото достойнство
на черешите (извън това, че са вкусни) е
- пак извинявай - слабителният им ефект.
Ако си на диета и искаш да се отървеш от
ония две килца на онова място, винаги
можеш да разчиташ на тях. Имай предвид
също, че дори да излапаш цяла купа, няма
да поемеш почти никакви калории, а
най-много да се пръснеш от витамин С.
Затова ги препоръчваме сутрин, за летящ
старт на деня, още повече, че съдържат
и други чудни неща като желязо, калий,
калций, магнезий, натрий и фосфор. Иначе
влияят добре, ако нощем си опулил ей
такива очи, и имат противовъзпалително
действие, в случай че предния ден си се
разпалил във фитнеса.
Накиснеш ли пък 450 г почистени от
костилките череши в 710 мл водка, оставиш
ли ги да престоят 3-4 седмици (като
периодично разбъркваш) и добавиш ли
чаша-чаша и половина захар, ще получиш
чуден домашен ликьор, с който
да се усмъртиш бавно, но качествено.
Което е къде-къде по-смислено от това
да ги свариш на компот например. Само
не го пипай поне четири месеца, а най-добре
- осем, защото му трябва време да отлежи,
а отлежалото - както всички знаем - е
златно.
И понеже ни загриза
съвестта, че те учим само на лоши работи,
ето ти и една ужасно тонизираща рецепта,
за да има равновесие в тоя живот:
1 чаена чаша и половина
почистени череши;
1 кокосов орех;
2 замразени банана;
сок от 1 лимон;
1 супена лъжица кафява
захар;
щипка сол.
Изсипи всичко в блендера
(да, и кокоса, който предвидливо си
разделил на мляко и месеста част) и не
пускай копчето, докато не се смесят
добре. Стори ли ти се прекалено гъсто,
добави малко вода, а решиш ли, че е твърде
топло, мушни две-три кубчета лед.
Фотография Васил Танев