зехтин - 2 с.л.
лук, нарязан на ситно - 100 гр.
чесън, нарязан на ситно - 2-3 ск.
червени чушки, нарязани на полумесеци - 200 гр.
домати, консерва - 800 гр.
сол, черен пипер - на вкус
кафява захар - 1 с.л.
чили (по желание) - 1/2 ч.л.
вода - 500 мл.
течна млечна сметана - 100 мл.
пресен риган, почистен - 1 с.л.
лешници, печени и нарязани на едро - 2 с.л.
Вземи една малко по-дълбока тенджера и загрей в нея 2 с.л. зехтин на средно силен котлон. Задуши лука, докато стане златист (4-5 минути) и прибави чесъна. Готви го още около минутка.
Прибави нарязаните чушки и готви така още 5 минути. После прибави доматите, солта, пипера, малко кафява захар, чили (ако искаш) и вода и накрая захлупи тенджерата. Готви супата около 15-20 минути.
Пасирай супата фино с помощта на ръчен пасатор. Опитай я и ако е необходимо прибави още сол и захар. Накрая прибави сметаната (като запазиш мъничко за украса) и малко от ригана.
Отново пасирай, за да се хомогенизира добре. Сервирай супата топла, украсена с малко сметана, пресен риган и едро нарязани лешници. Количеството супа се равнява на 5-6 порции.
Идва пролетта, а с нея и желанието за по-лека храна. Какво по-подходящо от една супа? Следвай тези указания за една по-различна и нестандартна доматена супа, която ще разплаче от кеф вкусовите ти рецептори.
Какво ти е нужно:
зехтин - 2 с.л.
лук, нарязан на ситно - 100 гр.
чесън, нарязан на ситно - 2-3 ск.
червени чушки, нарязани на полумесеци - 200 гр.
домати, консерва - 800 гр.
сол, черен пипер - на вкус
кафява захар - 1 с.л.
чили (по желание) - 1/2 ч.л.
вода - 500 мл.
течна млечна сметана - 100 мл.
пресен риган, почистен - 1 с.л.
лешници, печени и нарязани на едро - 2 с.л.
Начин на приготвяне:
Вземи една малко по-дълбока тенджера и загрей в нея 2 с.л. зехтин на средно силен котлон. Задуши лука, докато стане златист (4-5 минути) и прибави чесъна. Готви го още около минутка.
Прибави нарязаните чушки и готви така още 5 минути. После прибави доматите, солта, пипера, малко кафява захар, чили (ако искаш) и вода и накрая захлупи тенджерата. Готви супата около 15-20 минути.
Пасирай супата фино с помощта на ръчен пасатор. Опитай я и ако е необходимо прибави още сол и захар. Накрая прибави сметаната (като запазиш мъничко за украса) и малко от ригана.
Отново пасирай, за да се хомогенизира добре. Сервирай супата топла, украсена с малко сметана, пресен риган и едро нарязани лешници. Количеството супа се равнява на 5-6 порции.