"Когато започне нов сезон с
характерните си продукти и
когато на главния готвач му се хапва нещо различно, значи е време ресторантът
да обнови менюто си." Напълно сме съгласни с Петър Янков,
докато опитваме някои от гастрономичните глезотии в новото меню на
Petru's, отпивайки от бисерния грюнер. И смяната далеч не
е само в обедното меню. Близо 80 процента от ястията са отстъпили място на нови
вкусотии заради по-хладните месеци.
"За зимния сезон е хубаво храната да е
по-питателна, да ти пази топло отвътре, за да не ти е студено навън. И да върви
с хубаво червено вино, разбира се", усмихва се главният
готвач и собственик на
Petru's. Момици, бузи, опашки - по-хранителните
продукти вече намират мястото си сред предложенията на ресторанта в компанията
на отлични вина. И за да е пълно удоволствието, четвъртък, петък и събота са
запазени за специална музикална програма на живо. Тематичните вечери, които
предстоят, ще акцентират върху музиката и кухнята от света. Очаквай традиционна
руска вечер или пък италианска, в която ще се готви с италиански подправки, но блюдата
ще бъдат пречупени през призмата
Petru's.
"Ястията приготвям според моя вкус. Все пак причината да избереш конкретен
ресторант е начинът, по който главният готвач приготвя храната." Ние се доверяваме на Петър за шест различни порции от новите
предложения.
Започваме с
тартар
със сьомга стил
Petru's. "Сол и лимон са подправките, които иначе няма да срещнеш в тартар. Тук те
са съчетани, така че не да сготвят сьомгата, а да подчертаят нейния вкус." Тайната е специална
добавка, която блокира свойствата на лимона и солта, присъстващи само като щрих
около месото от рибата. Поднасят я с хайвер масаго, гуакамоле и коричка печен
пармезан, а за теб остава да й се насладиш с чаша чудесно бяло вино.
Тартарът от риба тон е с намек към азиатската кухня. В
Petru's го овкусяват със сос от змиорка, като
отново солта си прави компания с тайната добавка. Прибавят и сос понзу,
преминал лека трансформация, за да се тушира естествената му киселост. А
резултатът е фантастичен.
Преминаваме към следващата чиния. В нея има
мус от птичи дроб, който се приготвя на
42 градуса с 33-годишен коняк, към който се добавят две полусухи вина. Мусът се
гарнира с моркови със селъри, която познаваш като целина. И тази комбинация
отново има за цел да изненада небцето ти. Мекият и сладнеещ мус или терина се
среща с тръпчивата селъри върху моркова и така двата силни вкуса се
неутрализират, а ти опитваш отново и отново от вкусния пастет, за да се увериш,
че не си се объркал и комбинацията е великолепна.
Следва
паста
със сьомга и рикота. Тестото на черната паста се приготвя с мастило от
сепия, а това на оранжевата е с домати, като и в двете е добавено вино. Вкусните хапки със сьомга и рикота се къпят в сос от диви гъби, сушен
домат и натрошен пармезан.
Стекът от агнешки врат, който пристига след пастата, веднага ни стана любим. Месото е
сервирано върху здрава дъска, в компанията на пикантен студен сос и пържени
картофки. Комбинацията е чудесен завършек за края на мразовит ноемврийски ден.
Месото се изпича на огън, което затваря в него ясно доловими нотки от пушек, а
сосът отключва желанието да гарнираш ястието с бутилка добро червено вино. Имаме
и второ апетитно предложение за вечеря.
Стекът
от плешка - тъй наречения Shoulder
blade стек
- пък идва със страхотно пюре с черен трюфел в малка тенджерка и отново те
подсеща за богатия винен лист.
И
като заговорихме за месните ястия, трябва да знаеш, че: "месата в
Petru's винаги са узрели в специална
камера и се режат само на място, като държим да получаваме продуктите
без предварителна обработка. Затова и работим с изпитани малки ферми от чисти
райони. Така е и със саламуреното сирене, което идва направо от Родопите, в
случаите, когато не си го правим тук".
На
въпроса как успяват да поддържат конкурентни цени на тези специални
предложения, които можеш да откриеш и в дневното меню, Петър отговаря
простичко: "Искаме да продаваме достъпна храна. Затова в обедното меню едно ястие е
на по-ниска цена, отколкото ако си го купиш за вечеря. Но по този начин ти
представяме кухнята ни и те запознаваме с ястията. А ако ти хареса, ти ще си го
поръчаш и вечер, когато се върнеш с компания." Логично е и аплодираме тази посока на
Petru's.
Все пак това е ресторант на готвач и ние вярваме на преценката му. "Много е важно човек да знае колко пари ще похарчи за храна и защо ги
харчи. Затова и аз много често съм сред клиентите - за да отговоря на въпросите
им кое, как, колко и защо е така."
Ресторантът вече предлага новите си ястия. В
обедното меню тиквата присъства сериозно и като супа, и като тиквеник, има я и като
гювеч. Тепърва ще влезе и патица конфи, джолан от малко прасе, гъши пастет. Салатите
и десертите също ще освежат редиците си. И знаеш ли кое е най-хубавото? Това е
само една малка част от разкошните нови изкушения на
Petru's.
Текст Ивайло Александров / Фотография
Славея Йорданова (без снимката на Петър)
"Когато започне нов сезон с
характерните си продукти и
когато на главния готвач му се хапва нещо различно, значи е време ресторантът
да обнови менюто си." Напълно сме съгласни с Петър Янков,
докато опитваме някои от гастрономичните глезотии в новото меню на Petru's, отпивайки от бисерния грюнер. И смяната далеч не
е само в обедното меню. Близо 80 процента от ястията са отстъпили място на нови
вкусотии заради по-хладните месеци.
"За зимния сезон е хубаво храната да е
по-питателна, да ти пази топло отвътре, за да не ти е студено навън. И да върви
с хубаво червено вино, разбира се", усмихва се главният
готвач и собственик на Petru's. Момици, бузи, опашки - по-хранителните
продукти вече намират мястото си сред предложенията на ресторанта в компанията
на отлични вина. И за да е пълно удоволствието, четвъртък, петък и събота са
запазени за специална музикална програма на живо. Тематичните вечери, които
предстоят, ще акцентират върху музиката и кухнята от света. Очаквай традиционна
руска вечер или пък италианска, в която ще се готви с италиански подправки, но блюдата
ще бъдат пречупени през призмата Petru's.
"Ястията приготвям според моя вкус. Все пак причината да избереш конкретен
ресторант е начинът, по който главният готвач приготвя храната." Ние се доверяваме на Петър за шест различни порции от новите
предложения.
Започваме с тартар
със сьомга стил Petru's. "Сол и лимон са подправките, които иначе няма да срещнеш в тартар. Тук те
са съчетани, така че не да сготвят сьомгата, а да подчертаят нейния вкус." Тайната е специална
добавка, която блокира свойствата на лимона и солта, присъстващи само като щрих
около месото от рибата. Поднасят я с хайвер масаго, гуакамоле и коричка печен
пармезан, а за теб остава да й се насладиш с чаша чудесно бяло вино.
Тартарът от риба тон е с намек към азиатската кухня. В Petru's го овкусяват със сос от змиорка, като
отново солта си прави компания с тайната добавка. Прибавят и сос понзу,
преминал лека трансформация, за да се тушира естествената му киселост. А
резултатът е фантастичен.
Преминаваме към следващата чиния. В нея има мус от птичи дроб, който се приготвя на
42 градуса с 33-годишен коняк, към който се добавят две полусухи вина. Мусът се
гарнира с моркови със селъри, която познаваш като целина. И тази комбинация
отново има за цел да изненада небцето ти. Мекият и сладнеещ мус или терина се
среща с тръпчивата селъри върху моркова и така двата силни вкуса се
неутрализират, а ти опитваш отново и отново от вкусния пастет, за да се увериш,
че не си се объркал и комбинацията е великолепна.
Следва паста
със сьомга и рикота. Тестото на черната паста се приготвя с мастило от
сепия, а това на оранжевата е с домати, като и в двете е добавено вино. Вкусните хапки със сьомга и рикота се къпят в сос от диви гъби, сушен
домат и натрошен пармезан.
Стекът от агнешки врат, който пристига след пастата, веднага ни стана любим. Месото е
сервирано върху здрава дъска, в компанията на пикантен студен сос и пържени
картофки. Комбинацията е чудесен завършек за края на мразовит ноемврийски ден.
Месото се изпича на огън, което затваря в него ясно доловими нотки от пушек, а
сосът отключва желанието да гарнираш ястието с бутилка добро червено вино. Имаме
и второ апетитно предложение за вечеря. Стекът
от плешка - тъй наречения Shoulder
blade стек - пък идва със страхотно пюре с черен трюфел в малка тенджерка и отново те
подсеща за богатия винен лист.
И
като заговорихме за месните ястия, трябва да знаеш, че: "месата в Petru's винаги са узрели в специална
камера и се режат само на място, като държим да получаваме продуктите
без предварителна обработка. Затова и работим с изпитани малки ферми от чисти
райони. Така е и със саламуреното сирене, което идва направо от Родопите, в
случаите, когато не си го правим тук".
На
въпроса как успяват да поддържат конкурентни цени на тези специални
предложения, които можеш да откриеш и в дневното меню, Петър отговаря
простичко: "Искаме да продаваме достъпна храна. Затова в обедното меню едно ястие е
на по-ниска цена, отколкото ако си го купиш за вечеря. Но по този начин ти
представяме кухнята ни и те запознаваме с ястията. А ако ти хареса, ти ще си го
поръчаш и вечер, когато се върнеш с компания." Логично е и аплодираме тази посока на Petru's.
Все пак това е ресторант на готвач и ние вярваме на преценката му. "Много е важно човек да знае колко пари ще похарчи за храна и защо ги
харчи. Затова и аз много често съм сред клиентите - за да отговоря на въпросите
им кое, как, колко и защо е така."
Ресторантът вече предлага новите си ястия. В
обедното меню тиквата присъства сериозно и като супа, и като тиквеник, има я и като
гювеч. Тепърва ще влезе и патица конфи, джолан от малко прасе, гъши пастет. Салатите
и десертите също ще освежат редиците си. И знаеш ли кое е най-хубавото? Това е
само една малка част от разкошните нови изкушения на Petru's.
Текст Ивайло Александров / Фотография Славея Йорданова (без снимката на Петър)
Етикети:
Гласували общо: 1 потребители