Фениксът на Grimbergen

Бирената революция вече не е новина. Представяли сме ти не едно място за хубава бира и някои от любимите ни представители от безкрайното разнообразие. Сега обаче сме ти приготвили нещо много специално. Запознай се с Grimbergen - абатският ейл от Белгия, който каца у нас като част от портфолиото на Карлсберг. А сега ще ти посочим три причини, поради които това е наистина добра новина за почитателите на хубавата бира.

Grimbergen е истински феникс
Историята на норбертинското абатство в Гримберген датира отпреди почти 1000 години. Светата обител е основана от Норберт Ксантински през 1128. Освен с каноничната си работа, манастирът е бил популярен и със своята гостоприемност, като освен подслон и храна, монасите са предлагали на своите гости и от приготвяната от тях на място бира. През вековете абатството е разрушавано три пъти. През 1142 голям пожар унищожава манастира. През 1566 грабители отмъкват почти всичко, което може да се открадне от абатството, а останалото разрушават. А през 1798 френските нашественици не само, че ограбват и унищожават манастира, но и прогонват монасите, а пивоварството зад стените секва. Години по-късно абатството е възобновено, но не и производството на бира, като монасите се снабдяват с нея от местни майстори. Рецептата обаче е запазена и днес няколко великолепни абатски ейла в различен стил и с етикет Grimbergen се варят в пивоварна в Алкен. Фениксът Grimbergen за пореден път разпери крила от пепелта.

Grimbergen е специално пиво
Както вече знаеш, рецептата, по която се произвеждат бирите Grimbergen е доста стара. И тъй като в манастира не могат да се приготвят достатъчно големи количества, за да излезе на широкия пазар, абатството разчита на пивоварна с по-висок капацитет, където да вари бирата си. Тя обаче остава абатско пиво или абатски ейл и гордо носи сертификата си "Призната белгийска абатска бира" (Erkend Belgisch Abdijbier), обозначаващ спазването на стандартите на "Съюза на белгийските пивовари" (Unie van de Belgische Brouwers). Пивото се произвежда чрез горна ферментация - агресивен процес при достатъчно висока температура, която издига дрождите на маята на върха на бирената течност по време на варене. Grimbergen се предлага в няколко нюанса и стила бира, различаващи се спрямо процеса на варене, цвета на използвания малц, тялото на пивото и алкохолното му съдържание. Първата бира от марката Grimbergen, която Карлсберг България ще предложи на пазара у нас, е светлото пиво - Grimbergen Blonde. То се характеризира с топъл златист цвят и пенлива глава и средна газировка. Притежава балансиран вкус с нотки на зрели плодове, които се долавят ненатрапчиво и в аромата на бирата. Основният вкус е малцов, с дискретна горчивина и приятно сладък завършек. Идва в бутилка от 330 мл и алкохолно съдържание от 6,7%. А според проучвания на международната агенция Canadean, Grimbergen e сред петте най-предпочитани специални бири в международен план и е най-бързо растящата марка в категорията на премиум предложенията от светъл ейл.

Grimbergen е по-близо от всякога
Вярно е, че откакто специалните и крафт бири започнаха да се появяват в България, сред тях се намираха и представители на Grimbergen. За да пиеш от този абатски ейл обаче, се налагаше да го търсиш в много тесен кръг от магазини или заведения - едноцифрен брой в цялата страна. Сега обаче, като част от портфолиото на Карлсберг, фениксът на Grimbergen ще блести в много повече търговски обекти в България и ще бъде достъпен за всеки, който иска да се запознае с автентичния вкус на белгийски абатски ейл. Съвсем различно е усещането сред покупките за уютна домашна вечеря да грее и златистият цвят на Grimbergen като специален гостенин на масата вкъщи. Или да споделиш чудесния му вкус с компания в хубав бар. А как ти звучи идеята да си на концерт или парти в клуб и да се наслаждаваш едновременно на любима музика и на отлична бира? Защото за нас това е повече от превъзходна идея.

Текст Ивайло Александров

Бирената революция вече не е новина. Представяли сме ти не едно място за хубава бира и някои от любимите ни представители от безкрайното разнообразие. Сега обаче сме ти приготвили нещо много специално. Запознай се с Grimbergen - абатският ейл от Белгия, който каца у нас като част от портфолиото на Карлсберг. А сега ще ти посочим три причини, поради които това е наистина добра новина за почитателите на хубавата бира.

Grimbergen е истински феникс
Историята на норбертинското абатство в Гримберген датира отпреди почти 1000 години. Светата обител е основана от Норберт Ксантински през 1128. Освен с каноничната си работа, манастирът е бил популярен и със своята гостоприемност, като освен подслон и храна, монасите са предлагали на своите гости и от приготвяната от тях на място бира. През вековете абатството е разрушавано три пъти. През 1142 голям пожар унищожава манастира. През 1566 грабители отмъкват почти всичко, което може да се открадне от абатството, а останалото разрушават. А през 1798 френските нашественици не само, че ограбват и унищожават манастира, но и прогонват монасите, а пивоварството зад стените секва. Години по-късно абатството е възобновено, но не и производството на бира, като монасите се снабдяват с нея от местни майстори. Рецептата обаче е запазена и днес няколко великолепни абатски ейла в различен стил и с етикет Grimbergen се варят в пивоварна в Алкен. Фениксът Grimbergen за пореден път разпери крила от пепелта.

Grimbergen е специално пиво
Както вече знаеш, рецептата, по която се произвеждат бирите Grimbergen е доста стара. И тъй като в манастира не могат да се приготвят достатъчно големи количества, за да излезе на широкия пазар, абатството разчита на пивоварна с по-висок капацитет, където да вари бирата си. Тя обаче остава абатско пиво или абатски ейл и гордо носи сертификата си "Призната белгийска абатска бира" (Erkend Belgisch Abdijbier), обозначаващ спазването на стандартите на "Съюза на белгийските пивовари" (Unie van de Belgische Brouwers). Пивото се произвежда чрез горна ферментация - агресивен процес при достатъчно висока температура, която издига дрождите на маята на върха на бирената течност по време на варене. Grimbergen се предлага в няколко нюанса и стила бира, различаващи се спрямо процеса на варене, цвета на използвания малц, тялото на пивото и алкохолното му съдържание. Първата бира от марката Grimbergen, която Карлсберг България ще предложи на пазара у нас, е светлото пиво - Grimbergen Blonde. То се характеризира с топъл златист цвят и пенлива глава и средна газировка. Притежава балансиран вкус с нотки на зрели плодове, които се долавят ненатрапчиво и в аромата на бирата. Основният вкус е малцов, с дискретна горчивина и приятно сладък завършек. Идва в бутилка от 330 мл и алкохолно съдържание от 6,7%. А според проучвания на международната агенция Canadean, Grimbergen e сред петте най-предпочитани специални бири в международен план и е най-бързо растящата марка в категорията на премиум предложенията от светъл ейл.

Grimbergen е по-близо от всякога
Вярно е, че откакто специалните и крафт бири започнаха да се появяват в България, сред тях се намираха и представители на Grimbergen. За да пиеш от този абатски ейл обаче, се налагаше да го търсиш в много тесен кръг от магазини или заведения - едноцифрен брой в цялата страна. Сега обаче, като част от портфолиото на Карлсберг, фениксът на Grimbergen ще блести в много повече търговски обекти в България и ще бъде достъпен за всеки, който иска да се запознае с автентичния вкус на белгийски абатски ейл. Съвсем различно е усещането сред покупките за уютна домашна вечеря да грее и златистият цвят на Grimbergen като специален гостенин на масата вкъщи. Или да споделиш чудесния му вкус с компания в хубав бар. А как ти звучи идеята да си на концерт или парти в клуб и да се наслаждаваш едновременно на любима музика и на отлична бира? Защото за нас това е повече от превъзходна идея.

Текст Ивайло Александров

Гласували общо: 1 потребители