100 г захар
1 ч. л. течна ванилия
2 жълтъка
400 г брашно
100 г ягодово сладко
100 г кайсиево сладко
200 г натрошени на едро белени бадеми Разбиваш с вилица жълтъците, захарта и ванилията в дълбока купа. Добавяш им брашното и маслото и докарваш всички до състояние на меко тесто, което се нуждае от 2-3 часа мир и тишина в хладилника.
Зима без ухание на току-що извадени от фурната сладки пет пари не струва, твърдо настояваме ние. И си водим подкрепления в лицето на Ирина Катеринска, която май е по-известна като Alia и която май би настояла Коледа да е поне един месец, за да си пече на воля.
Приключенията й около печката започват в най-невръстна възраст, когато принуждава родителите си да ядат „кремче" от горещо прясно мляко с разбъркани в него шоколадови бонбони и сладко от сини сливи. Следват близо две десетилетия на бурни експерименти и страстни афери с господата джинджифил, анасон и карамфил и ето че тези дни ситуацията ескалира до Малка книжка за Коледа (изд. Ентусиаст). Какво да ти кажем, сгря ни душичките още докато я прелиствахме. Включва 17 авторски рецепти (или вариации на известни сладкиши), сред които и пет ястия за Бъдни вечер.
А специално за нас Ирина измъкна изпод кориците тези маслени, леко хрупкави „Ангелски очи", които искат минимално усилие и:
200 г меко масло, нарязано на
парченца
100 г захар
1 ч. л. течна ванилия
2 жълтъка
400 г брашно
100 г ягодово сладко
100 г кайсиево сладко
200 г натрошени на едро белени бадеми
Разбиваш с вилица жълтъците, захарта и ванилията в дълбока купа. Добавяш им брашното и маслото и докарваш всички до състояние на меко тесто, което се нуждае от 2-3 часа мир и тишина в хладилника.
Чак тогава почваш да загребваш с чаена лъжичка от него и да оформяш малки топчета. Овъргалваш ги в натрошените бадеми и ги строяваш в застлана с хартия за печене тава, като не забравяш да бучнеш всяко с пръст в средата, за да се получи вдлъбнатинка.
Вкарваш дребосъците във фурната и врътваш на 175 градуса. Вадиш след около четвърт час (или когато краищата им порозовеят сладострастно), изчакваш още пет минути и ги довършваш с по малко сладко отгоре.
Текст Елена Друмева / Фотография Димитър Катерински