1 малка глава червено цвекло,
1 малка глава червен лук,
3 резена лимон,
50 г пушена сьомга,
1 стрък пресен копър (накъсан).
200 г кисело мляко с 4.5 % масленост,
сок от два резена лимон,
3 стръка копър (накъсан),
морска сол на вкус.
Рядко отказваме сьомга (освен ако не е пържена), а пушената най я обичаме в шарената компания на пресни зеленчуци като ей тези приятели от списъка по-долу (и на снимката горе). Вкусът на нито един от участниците в салатата не доминира, комбинират се перфектно и въобще не ти става тежко. Все пак апетитът идва с яденето, затова спираме с приказките и отиваме на пазар за:
1 маруля,
1 малка глава
червено цвекло,
1 малка глава
червен лук,
3 резена
лимон,
50 г
пушена сьомга,
1 стрък пресен
копър (накъсан).
За дресинга:
200 г
кисело мляко с 4.5 % масленост,
сок от
два резена лимон,
3 стръка копър
(накъсан),
морска
сол на вкус.
Онези, които не слизат от кантара в банята, я предпочитат без дресинга, но всъщност жестоко са се объркали. Според нутрициониста Марио Феруци някой и друг грам мазнина върху зеленчуците може само да засили действието на полезните им съставки като каротеноидите например. Последните са вид супер ценни антиоксиданти, които се срещат и в сьомгата, между другото. В идеалния случай е добре да полеем салатата със зехтин или рапично олио, но в нашия става въпрос за кисело мляко. Затова слагай смело от него и хич да не ти пука.
Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев