Ябълков кейк

Всъщност единствено настъргването на ябълките отнема повече време и някъде към третата става вече досадно. Иначе кейкът е лесен и ароматен заради вечната комбинация от ябълки, канела и орехи. Ето и продуктите:

4 яйца,
1 ½ чаена чаша захар,
1 кафена чаша зехтин или олио,
2 чаени чаши брашно,
4-5 обелени и настъргани ябълки,
1 кафена чаша ситно натрошени орехи,
1 чаена лъжица канела,
1 чаена лъжица сода за хляб,
1 ванилия.



Първо натрошаваме орехите и си подготвяме ябълките - режем ги на четири, обелваме ги и ги настъргваме. Останалото е песен. Разбиваме яйцата със захарта и постепенно прибавяме зехтина (или олиото), брашното със содата, ябълките, орехите, канелата и ванилията. Изсипваме сместа в намазана с масло форма и я пъхаме в предварително загрятата фурна. Щом кейкът стане готов, го поръсваме с пудра захар. Ако съдът, в който печем, е плитък, може и да вдигнем максимално градуса, за да стане по-бързо. Ако обаче е от по-дълбоките, температурата трябва да е умерена, иначе отвътре остава суров и нищо не може да го спаси после. Малка подробност, заради която един кейк ни отиде на кино, така че внимавай.

Фотография Васил Танев

Всъщност единствено настъргването на ябълките отнема повече време и някъде към третата става вече досадно. Иначе кейкът е лесен и ароматен заради вечната комбинация от ябълки, канела и орехи. Ето и продуктите:

4 яйца,
1 ½ чаена чаша захар,
1 кафена чаша зехтин или олио,
2 чаени чаши брашно,
4-5 обелени и настъргани ябълки,
1 кафена чаша ситно натрошени орехи,
1 чаена лъжица канела,
1 чаена лъжица сода за хляб,
1 ванилия.



Първо натрошаваме орехите и си подготвяме ябълките - режем ги на четири, обелваме ги и ги настъргваме. Останалото е песен. Разбиваме яйцата със захарта и постепенно прибавяме зехтина (или олиото), брашното със содата, ябълките, орехите, канелата и ванилията. Изсипваме сместа в намазана с масло форма и я пъхаме в предварително загрятата фурна. Щом кейкът стане готов, го поръсваме с пудра захар. Ако съдът, в който печем, е плитък, може и да вдигнем максимално градуса, за да стане по-бързо. Ако обаче е от по-дълбоките, температурата трябва да е умерена, иначе отвътре остава суров и нищо не може да го спаси после. Малка подробност, заради която един кейк ни отиде на кино, така че внимавай.

Фотография Васил Танев

Гласували общо: 1 потребители