Че синапът може да овкуси манджата първо хрумва на римляните около IV век след Новата ера. След като намират цаката на горчицата, те почват да я продават на северните галски племена (щото нежните стомаси на цезарите хич не понасяли лютото). Минават столетия, преди жълтата мазня да преживее своя ренесанс - монасите от френския манастир Сен Жермен де Пре изравят рецептата на римляните и толкова масово бъркат горчица, че с това издържали цялата света обител. Папа Йоан XXII пък така страстно обичал соса, че създал специална длъжност за човека, който с трепет му го приготвял, тоест неговия племенник.
Днес горчицата е перфектният овкусител на почти всякакъв вид месо, но върви също с пържени картофи и лучени кръгчета. А ако случайно си мислиш, че британците са кулинарно неграмотни, именно тяхна е идеята да я запознаят с меда, с което автоматично я превръщат в чуден дресинг и за салата. Ето какво да сложим в пасатора, за да ни се получи:
1 ч.л. горчица;
1 ч.л. мед;
2 с.л. лимонов сок;
4 с.л. олио;
сол, млян черен пипер и други подправки - на вкус. Фотография Васил Танев
Основната
съставка е бял синап, и по-точно - неговите
семена, главни виновници за лютия й
вкус. А за да е картинката пълна, смесват
се с винен оцет и подправки като шафран
и куркума, които подсилват още повече
вкуса. Самото растение се използва и
като знахарски трик - когато семената
се наложат върху рана, кръвта нахлува
в болното място, затопля го и така то
заздравява далеч по-бързо.
Че
синапът може да овкуси манджата първо
хрумва на римляните около IV
век след Новата ера. След като намират
цаката на горчицата, те почват да я
продават на северните галски племена
(щото нежните стомаси на цезарите хич
не понасяли лютото). Минават столетия,
преди жълтата мазня да преживее своя
ренесанс - монасите от френския манастир
Сен Жермен де Пре изравят рецептата на
римляните и толкова масово бъркат
горчица, че с това издържали цялата света
обител. Папа Йоан XXII
пък така страстно обичал соса, че създал
специална длъжност за човека, който с
трепет му го приготвял, тоест неговия племенник.
Днес
горчицата е перфектният овкусител на
почти всякакъв вид месо, но върви също с
пържени картофи и лучени кръгчета. А
ако случайно си мислиш, че британците
са кулинарно неграмотни, именно тяхна
е идеята да я запознаят с меда, с което автоматично я
превръщат в чуден дресинг и за салата.
Ето какво да сложим в пасатора, за да ни
се получи:
1
ч.л. горчица;
1
ч.л. мед;
2
с.л. лимонов сок;
4
с.л. олио;
сол,
млян черен пипер и други подправки -
на вкус.
Фотография Васил Танев