- 500 мл. прясно мляко
- 1 ванилова шушулка
- 50 гр. захар
- 3 жълтъка
- 30 гр. брашно
- 200 гр. вишни
- 100 гр. захар
- 100 гр. червено вино Нищо работа, нали? Давай да се развихряме над печката! Първо нагряваш млякото в съд на котлона и преди да заври, слагаш семената от ваниловата шушулка. В отделна купичка разбъркваш захарта с 3 жълтъка и 30 гр. брашно. След това постепенно добавяш горещото мляко в яйчения сос и когато се получи хомогенна смес, я поставяш отново на котлона и я бъркаш постоянно на бавен огън, докато се сгъсти.
Има една вълшебна думичка, която изплезва всеки език, кара очите да блестят и мигом превръща семейните неразбирателства в романтичен ентусиазъм - палачинка, разбира се! За палачинките се знае много, но се говори малко, защото дойдат ли на дневен ред, сме предимно със запушена уста, облизвайки пръсти. Думата произлиза от латинското placenta, което означава плосък кекс. Днес най-тънки ги правят французите, докато в Германия и в по-северните страни са ги превърнали във всевъзможни солени ястия. Ние обаче сме класици и ще ти споделим рецепта, за която би ти завидял дори преял със сладолед малчуган. Като за начало си приготви следното:
За
крем пастичера
-
500 мл. прясно мляко
-
1 ванилова шушулка
-
50 гр. захар
-
3 жълтъка
-
30 гр. брашно
А
за вишневия сос само
-
200 гр. вишни
-
100 гр. захар
-
100 гр. червено вино
Нищо работа, нали? Давай да се развихряме над печката!
Първо нагряваш млякото в съд на котлона и преди да заври, слагаш семената от ваниловата шушулка. В отделна купичка разбъркваш захарта с 3 жълтъка и 30 гр. брашно. След това постепенно добавяш горещото мляко в яйчения сос и когато се получи хомогенна смес, я поставяш отново на котлона и я бъркаш постоянно на бавен огън, докато се сгъсти.
И стигнахме до вишните. Хубаво е да са замразени и директно да ги сложиш в тигана. След това бързо прибавяш захарта, докато се поразтопят. Сипваш към 100 грама червено вино и продължаваш да бъркаш, докато се получи по-гъста консистенция, подобна на топинг.
Сместа за палачинката е традиционна или по твой вкус, спрямо предпочитанията и най-вече фантазията ти. Когато е готова, я пълниш с крем пастичера и с малко от вишневия сос, като за финал оформяш кошничка. Поднасяш с малко от крема, върху който си сложил кошничката, и я заливаш със соса от вишни и червено вино.
И настъпва времето за безмълвие и силни възклицания.
За този празник на сетивата благодарим на хората от Trattoria "Il Maestro Giuseppe Verdi", които на 26 февруари те канят на ежемесечното си събитие, посветено на доброто настроение и хубавата храна. Целта е да усетиш атмосферата на Верона - един от най-красивите и романтични градове в Италия. Градът пленява със спокойствието и уюта на малките кафенета и безбройните таверни с вкусна кухня и изтънчени вина. Ще видиш и реплики на някои от култовите реликви на Верона, като стената на Ромео и Жулиета, където са събрани благодарности и любовни бележки на всякакви езици. Калоян Кавръков пък е подбрал италиански вина, които се комбинират перфектно с ястията от Serata di Verona, а освен това всички гости на ресторанта ще бъдат посрещнати с просеко. Звучи чудесно и хайде да идва четвъртък, че нямаме търпение. Ще се видим във Верона!
Текст Дамян Ладов / Фотография Славея Йорданова (снимката в текста)