250 мл вода
2 стръкчета карамфил
4 зърна кардамон - цели или обелени и стрити в хаванче
1 пръчка канела
2 ч.л. кафява захар
За някои е ритуал, за други е необходимост, за трети - чиста проба удоволствие. Поради каквато и причина кафето да е намерило непоклатимо място в дневния ти режим, знаем, че за да си свърши работата и да те зареди, най-малкото трябва да се приготви както трябва.
Ето защо се обърнахме към протата от Paper Cake. Те пък разкриха своята тайна рецепта за колумбийско кафе - един от най-добрите сортове в света, идващ направо от Андите.
Ако ти се струва твърде сложно да си направиш едно конкретно такова сам (а ние те уверяваме, че не е ) или чисто и просто те е стегнал летният мързел, мини през „Раковски" 122 и се наслади на чаша от въпросното колумбийско. Между другото, побързай - в края на юли Paper Cake отива на море, а после, от септември, се пренася на съвсем ново място. И ние не знаем още къде точно ще кацне, но не го мисли сега - птичето първо на нас ще каже. А ние - веднага на теб. А сега хващай джезвето.
Необходимите продукти за две чаши кафе са:
4 ч.л. ситно смляно колумбийско кафе
250 мл вода
2 стръкчета карамфил
4 зърна кардамон - цели или обелени и стрити в хаванче
1 пръчка канела
2 ч.л. кафява захар
Объркай добре смляното кафе с карамфила, захарта (пропусни я, ако го предпочиташ чисто), кардамона и накрая добави цялата пръчката канела. Напълни джезвето с вода и изсипи вътре цялата суха смес. Мятай на котлона и нека дебненето започне. Не се разсейвай, кафето само това чака, за да изкипи и да те върне на старта.
Като видиш, че се готви буйно да заври, сръчно намали котлона и го остави да си къкри на спокойствие и в безопасност. Трябват му петнайсетина минути при такива условия, за да пуснат продуктите божествените си аромати - обонянието ти ще разбере за какво говорим.
Когато всички съставки са се раздали докрай, отнеми джезвето от котлона и налей в чаши. Разреди с мляко, ако ще ти е силно по този начин. Ние, честно казано, предпочитаме да го гарнираме само със сладкиш и приятно компания.
Текст Нели А. Калчева / Фотография Васил Танев