15 г сушени кайсии
15 г стафиди
30 г масло
1 шушулка ванилия (или 2 пакетчета)
кокосови стърготини, смлени орехи и/или брашно от рожков за овалване
Тези тук топчета са бонбоните мечта на всяка майка. И на всяка талия, на която захарните изделия са й забранени със закон. Дотъркаляха ни се пред очите в Sparrows и моменталически ги усетихме, че може да са дребосъци, ама са сила страшна. Фрашкани са с енергия, протеини и калций. Безкрайно здравословни са, но това никак не им пречи да са сладки. И ето как го постигат:
50 г суров белен бадем
15 г сушени кайсии
15 г стафиди
30 г масло
1 шушулка ванилия (или 2 пакетчета)
кокосови стърготини, смлени орехи и/или брашно от рожков за овалване
В мига, в който маслото е приятно отпуснато, ти трябват броени минути, за да получиш 15 броя Рошави бонбони. Смилаш ядките и сушените плодове в блендера. Замесваш ги с маслото. Вкарваш ванилия. Правиш топчета. Овалваш. Муш в хладилника. Точка.
А, да, в случай че си взел небелени бадеми - пускаш ги за няколко секунди във вряща вода, после моментално в леденостудена и ги считай разсъблечени. А рожковът (известен като най-богатата на захари шушулка преди масовата окупация на тръстиката и цвеклото) е най-жестокият заместник на какаото, защото освен че си е сладък по рождение, има три пъти повече калций, но 40 процента по-малко калории.
Текст Елена Друмева / Фотография Васил Танев