300 гр. черен ориз
3 с. л. масло
2 с. л. олио
100 мл. бяло вино
1 глава лук, нарязана на кубчета
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 морков, 1 тиквичка и 1 чушка, нарязани на пръчици
2 ч. ч. почистени сварени скариди
1 лимон
600 мл. зеленчуков бульон
черен пипер
сол на вкус
200 гр. скариди По желание:
настърган пармезан
лъжица хайвер
Стига! Голямото празнично тъпчене трябва да приключи на секундата и трите сантиметра в повече от талията ти са само един от аргументите, но достатъчно съществен, за да прекратиш тази лудост. Решихме да контрираме обилното и калорично кулинарно нашествие от последните две седмици с нещо, което ще те изстреля на друго ниво - ризото с черен ориз и морски дарове.
В Древен Китай черният ориз бил толкова ценен, че е бил достъпен само за императора и неговото семейство, което е и причина за другото му име - императорски. Варивото е било категорично забранено за простолюдието и всеки плебей, дръзнел да го опита, бил осъждан на смърт. Понастоящем се счита, че черният ориз е една от най-полезните храни изобщо, защото съдържа всички необходими витамини и минерали, като в същото време е изключително диетичен. Да не говорим за превъзходните му вкус и аромат, способни да предизвикват обилно слюноотделяне у всеки, независимо от потеклото или обществения сан.
Нужни са ти:
300 гр. черен ориз
3 с. л. масло
2 с. л. олио
100 мл. бяло вино
1 глава лук, нарязана на кубчета
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 морков, 1 тиквичка и 1 чушка, нарязани
на пръчици
2 ч. ч. почистени сварени скариди
1 лимон
600 мл. зеленчуков бульон
черен пипер
сол на вкус
200 гр. скариди
По желание:
настърган пармезан
лъжица хайвер
Предупреждаваме, че черният ориз се готви по-бавно от белия, а когато е във вариант ризото, трябва да се въоръжиш с търпението на Буда. Има обаче един малък трик, който ще ускори процеса - преди да пристъпиш към същината, го накисни във вода за поне час и половина. Когато преминеш подготовката, изсипи всички нарязани зеленчуци и ги запържи с маслото и олиото на лек огън в по-дълбок съд докато омекнат (обикновено за около 7-8 минути). След това добави внимателно добре отцедения черен ориз и полей с бялото вино. Бъркай непрестанно, докато оризът поеме течността. Повтори същата процедура с бульона, като доливаш на равни части (не забравяй да бъркаш), докато оризът абсорбира цялата течност и набъбне достатъчно. Ще ти бъдат нужни от 45 минути до час, като оризът се счита за готов, когато спре да хрупка и стане достатъчно мек.
Сега добави по-голямата част от предварително почистените и сварени скариди към ризотото и разбъркай отново. Добави черен пипер и сол на вкус. Сервирай на равни порции и гарнирай готовото ризото с 2-3 скариди отгоре и с малко настърган пармезан. Към всяка порция може да добавиш по лъжичка бял хайвер и резен лимон.
Текст Мартина Панайотова