100-150 г пресен гъши дроб (за предпочитане - клас А),
1 стрък пресен лук,
3-4 сушени домати,
20 г прясна манатарка,
4 аспержи,
1 с.л. мед,
20 г масло,
сол и черен пипер на вкус,
щипка пресен копър или магданоз,
прясна мащерка за украса.
Сега следи внимателно какво се случва, защото действието се развива мълниеносно. Нарязваме зеленчуците, палим котлоните и нагорещяваме тиганите. В единия от тях - задължително тефлонов и без никаква мазнина - поставяме две филийки от дроба. В другия хвърляме маслото, посипваме отгоре му шепата ситно нарязан пресен лук, бухаме сушените домати, манатарката и аспержите, раздрусваме ги добре и - обратно при гъшия дроб. Той вече трябва да е хванал съблазнителна коричка от едната страна, така че го обръщаме с шпатулата да се запечата и от другата - пак за не повече от минута.
Миналата
седмица нахлухме в кухнята на Иван
Манчев и открито
заявихме, че не мърдаме оттам без показно.
Той само се подсмихна, викна „Данчо,
подготви ми един гъши дроб, ако обичаш!"
и се бръкна за два тигана. Има-няма пет
минути по-късно в устата ни се топеше
кралят-слънце на френското кулинарно
изкуство - фоа гра, в компанията на още
няколко височайши особи:
100-150 г пресен
гъши дроб (за предпочитане - клас А),
1 стрък
пресен лук,
3-4 сушени
домати,
20 г прясна
манатарка,
4 аспержи,
1 с.л. мед,
20 г масло,
сол и черен
пипер на вкус,
щипка пресен
копър или магданоз,
прясна
мащерка за украса.
Сега следи
внимателно какво се случва, защото
действието се развива мълниеносно.
Нарязваме зеленчуците, палим котлоните
и нагорещяваме тиганите. В единия от
тях - задължително тефлонов и без никаква
мазнина - поставяме две филийки от дроба.
В другия хвърляме маслото, посипваме
отгоре му шепата ситно нарязан пресен
лук, бухаме сушените домати, манатарката
и аспержите, раздрусваме ги добре и -
обратно при гъшия дроб. Той вече трябва
да е хванал съблазнителна коричка от
едната страна, така че го обръщаме с
шпатулата да се запечата и от другата
- пак за не повече от минута.
Попипваме с пръст зеленчуците и ако установим, че са почти готови, ги поливаме с меда - мосю гъши дроб обича да му е сладичко. (Манчев сподели, че понякога му сипва и смокиново сладко вместо мед.) Последни секунди на огъня и кръгом за сервиране, докато още пари.
Оформяме сотираните зеленчуци като канапе и нежно настаняваме филийките гъши дроб върху него. Поливаме цялата история с медения сос от тигана и я увенчаваме с клончето мащерка (листо пресен босилек или мента също стоят екстра). Ако ни се намира малко пресен копър или магданоз, може да поръсим една идейка по ръба. Туш!
Фотография Васил Танев