200 г орехи,
1 краставица,
сок от половин лимон,
стрък копър,
хималайска сол на вкус.
Как се прави таратор няма какво да обясняваме. Ще се спрем само върху ключовата му съставка в този случай - ореховото мляко. За него пресните ядки се киснат във вода няколко часа, а най-добре - цял ден, след което се пасират на пюре и се прецеждат. Към тях се добавя всичко останало и се подправя с хималайска сол, която е сто пъти по-полезна от обикновената. Съдържа малко натрий и е богата на полезни микроелементи; препоръчва се при високо кръвно, артрит, диабет и дори успешно се бори с онази гад целулита. Веганският таратор е в смесен магазин Зоя на "Аксаков" 22 и струва 4 лв.
Айде на бас, че и на сън
да те бутнат, ще изрецитираш рецептата:
кисело мляко, краставица, копър, зехтин
и сол, а по желание - орехи и чесън.
Понякога от скука сменяме копъра с
босилек или магданоз, а орехите - с
лешници или бадеми, но каквото и да
правим в общи линии е все тая. Затова
страшно се зарадвахме на веганския
таратор за 4 лв., който съзряхме на щанда
за прясно приготвени храни в Зоя.
Тазседмичното ни попадение е ценно за
всеки, който по една или друга причина
не близва кисело мляко, а за него му
трябват:
200 г орехи,
1 краставица,
сок
от половин лимон,
стрък копър,
хималайска
сол на вкус.
Как се прави таратор
няма какво да обясняваме. Ще се спрем
само върху ключовата му съставка в този
случай - ореховото мляко. За него пресните
ядки се киснат във вода няколко часа, а
най-добре - цял ден, след което се пасират
на пюре и се прецеждат. Към тях се добавя
всичко останало и се подправя с хималайска
сол, която е сто пъти по-полезна от
обикновената. Съдържа малко натрий и е
богата на полезни микроелементи;
препоръчва се при високо кръвно, артрит,
диабет и дори успешно се бори с онази
гад целулита.
Веганският таратор е в смесен магазин Зоя на "Аксаков" 22 и струва 4 лв.
Фотография Васил Танев