Печени дюли с маскарпоне крем (за двама)

Макар че дюлата е сред плодовете, с които пада най-голяма борба в кухнята, тя е толкова вкусна и ароматна, че усилията определено си заслужават.

Какво ти е необходимо:
дюли - 1 бр
бяло вино ~ 50 мл
кафява захар - 2 с.л.
маскарпоне - 100 г
заквасена сметана - 2 с.л.
ванилия, екстракт - 1 ч.л.
пудра захар - 50 г
канела - 1/2 ч.л.


Загрей фурната на 180С и застели една малка тавичка с алуминиево фолио, за да не се налага да я миеш след това. Измий дюлата добре и я разполови на две части. Почисти я от сърцевината с помоща на
малко ножче. Постави двете половини дюла в подготвената тавичка със срязаната част нагоре. Налей по малко от виното в дупката, която е останала от почистената сърцевина. Покрий тавата с още фолио и я прехвърли в загрятата фурна. Печи дюлите по този начин около 20 минути, след което махни покривното фолио. Поръси всяка половинка от дюлата с малко кафява захар и ги остави да се пекат още 20 минути. След като дюлите са вече добре омекнали ги извади от фурната и ги остави настрана да се охладят. През това време можеш да направиш крема. За него е необходимо просто да разбъркаш маскарпонето със заквасената сметана, малко пудра захар и ванилия. След като дюлите са се охладили ги напълни с приготвения крем, поръси ги с канела за украса, след което са вече готови за хапване.

По рецепта на майсторите от Amuse Bouche

Макар че дюлата е сред плодовете, с които пада най-голяма борба в кухнята, тя е толкова вкусна и ароматна, че усилията определено си заслужават.

Какво ти е необходимо:
дюли - 1 бр
бяло вино ~ 50 мл
кафява захар - 2 с.л.
маскарпоне - 100 г
заквасена сметана - 2 с.л.
ванилия, екстракт - 1 ч.л.
пудра захар - 50 г
канела - 1/2 ч.л.


Загрей фурната на 180С и застели една малка тавичка с алуминиево фолио, за да не се налага да я миеш след това. Измий дюлата добре и я разполови на две части. Почисти я от сърцевината с помоща на
малко ножче. Постави двете половини дюла в подготвената тавичка със срязаната част нагоре. Налей по малко от виното в дупката, която е останала от почистената сърцевина. Покрий тавата с още фолио и я прехвърли в загрятата фурна. Печи дюлите по този начин около 20 минути, след което махни покривното фолио. Поръси всяка половинка от дюлата с малко кафява захар и ги остави да се пекат още 20 минути. След като дюлите са вече добре омекнали ги извади от фурната и ги остави настрана да се охладят. През това време можеш да направиш крема. За него е необходимо просто да разбъркаш маскарпонето със заквасената сметана, малко пудра захар и ванилия. След като дюлите са се охладили ги напълни с приготвения крем, поръси ги с канела за украса, след което са вече готови за хапване.

По рецепта на майсторите от Amuse Bouche

Гласували общо: 1 потребители