Независимо дали ще го приготвим с месо или постно, продуктите са едни и същи:
1 кисела зелка (около 3 кг),
3/4 пакетче ким на зърна,
2-3 дафинови листа,
2-3 зърна бахар,
3 с.л. червен пипер,
8 с.л. зехтин,
черен пипер на вкус,
зелев сок на вкус (зависи колко е солен).
Ако зелето е много солено, накисваме го в студена вода за няколко минути и после хубаво го изцеждаме. Някои го и попарват, но така рискуваме да се разкашка и да изгуби вкуса си. Останалото е лесно - слагаме го в тавата и добре го разбъркваме с изброените вече подправки, като разпределяме равномерно дафиновия лист и зърната бахар, за да не се струпат на едно място. После заливаме сместа с вода и зелев сок (колкото да я покрие, а не плътно догоре) и сме готови. Решим ли да го направим с месо, препоръчваме свинско или пуешко, които преди това сваряваме, за да са по-крехки. След което ги нареждаме сред зелето и печем час и половина - в началото на 220 градуса, а после на 180.
То е сред топ ястията
не само на българина, но и на германци,
унгарци и чехи. Рецептата на последните
ни е най на сърце заради специфичния
аромат на подправката ким, с която щедро
го поръсват, преди да го затворят на
топло във фурната. Харесваме го и постно,
но с месо си е друга работа, понеже хем
засища, хем не ни става тежко - листата
му са покрити с бактериите на млечната
киселина, които забързват храносмилането
и предизвикват безброй полезни реакции
в изтерзаното ни тяло. Да внимават
хипертониците и всички, които имат
проблеми с бъбреците обаче, че може и
да им излезе солено. Не му липсва и
витамин С, а за него приказките са
излишни.
Независимо дали ще го
приготвим с месо или постно, продуктите
са едни и същи:
1 кисела зелка (около 3
кг),
3/4 пакетче ким на зърна,
2-3 дафинови листа,
2-3 зърна бахар,
3 с.л. червен пипер,
8 с.л. зехтин,
черен пипер на вкус,
зелев сок на вкус (зависи
колко е солен).
Ако зелето е много
солено, накисваме го в студена вода за
няколко минути и после хубаво го
изцеждаме. Някои го и попарват, но така
рискуваме да се разкашка и да изгуби
вкуса си. Останалото е лесно - слагаме
го в тавата и добре го разбъркваме с
изброените вече подправки, като разпределяме
равномерно дафиновия лист и зърната
бахар, за да не се струпат на едно място.
После заливаме сместа с вода и зелев
сок (колкото да я покрие, а не плътно
догоре) и сме готови.
Решим ли да го направим с месо, препоръчваме свинско или пуешко, които преди това сваряваме, за да са по-крехки. След което ги нареждаме сред зелето и печем час и половина - в началото на 220 градуса, а после на 180.
Фотография Васил Танев