50 г пушена сьомга
100 г пресен спанак
30 г филиран бадем
70 г тиквички
150 мл готварска сметана
бял пипер
сол
По това време на годината традицията повелява някои неща главоломно да се изпразват - като портфейлите ни, а други правопропорционално да се пълнят - основно чорапи и трапези. За първото дано си се погрижил навреме, защото не ни се мисли каква касапница е в момента по магазините. За последното обаче получаваш жокер от приятел - готвачите на Ракета извадиха от чувала една комбинация от пилешко филе с пушена сьомга, която ще скрие шапката на всяко празнично меню. За начало зареди следните продукти, като умножиш по броя на гостите:
250 г пилешко филе
50 г пушена сьомга
100 г пресен спанак
30 г филиран бадем
70 г тиквички
150 мл готварска сметана
бял пипер
сол
Захващаме се най-напред с витаминозния спанак. Пускаме го в кипяща подсолена вода за една-две минутки, колкото да се бланшира, и го оставяме на мира. Докато той изстива, хващаме добре наточен нож в едната ръка, пилешкото филе в другата и с хирургическа прецизност отваряме джобче в месото.
Когато приключим с тази операция, спанакът вече трябва да е смъкнал температурата. Смесваме го с нарязаната на дребно пушена сьомга и пълним джоба. След това го затваряме, овкусяваме филето със сол и бял пипер и го увиваме стегнато в хартия за печене. Хайде сега на грила (или на плоча) за по десетина минути от двете страни и сме преполовили работата.
Остана да забъркаме и един бърз сос. Нарязваме тиквичките на кубчета, мятаме ги за три-четири минути в тигана, прибавяме и филирания бадем, броим до 60 и сипваме сметаната. Естествено, не спираме да разбъркваме. Щипка сол и край.
Почти, де. На финала нагласяме пилешкото върху порция картофено пюре, заливаме със соса, ръсваме нещо зелено отгоре и поднасяме на заслужилите.
Текст Нели А. Калчева / Фотография Васил Танев